Habiba Stray er leder i Hyperion, en organisasjon for gamere og andre nerder.

Debatt

Hva må vi organiserte gamere gjøre for at mediene skal velge oss?

«Nå er det på tide at dataspillkulturen får ordentlige representanter i mediedebattene, ikke bare tilfeldige gamere og youtubere», skriver Habiba Stray i Hyperion.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • HABIBA STRAY, leder i Hyperion – Norsk forbund for fantastiske fritidsinteresser (N4F).

Det er på tide at dataspillkulturen får ordentlige representanter i debattene og dette må NRK, TV2, Aftenposten og andre medier ta ansvar for.

Dataspill og gaming er et tema som støtt og stadig dukker opp i mediene.

Hvor mye tid skal man bruke foran skjermen? Gjør dataspill barn voldelig? Hvordan skal E-sporten se ut?

Dette er populære problemstillinger som har sirkulert hos mediehusene de siste ukene og alle de store personlighetene innenfor miljøet har blitt invitert til debatten. Alle bortsett fra den organiserte, frivillige dataspillkulturen.

Under klimastreiken tidligere i år opplevde man at tilfeldige engasjerte ungdom som deltok i streiken ble spurt om de kunne uttale seg på vegne av fellesskapet, i stedet for de demokratiske ungdomsorganisasjonene som var til stede.

Det samme ser ut til å skje rundt dataspillkulturen. Debatten om iPad og skjerm i skolen er et eksempel på saker som har blitt veldig store og hvor de som snakker på vegne av ungdommen er youtubere, bloggere og e-sportutøvere.

Jeg kan forstå at dataspillkulturen er i en unik posisjon, hvor man kan oppleve en youtuber som et talerør for ungdom, men de kan bare si hva enn som måtte passe dem, fordi de har ingen organisasjon i ryggen. De har ingen medlemmer som forventer å bli representert.

Hva er poenget med at ungdom organiserer seg og velger sine egne representanter når deres stemme ikke blir hørt?

Hadde antall følgere vært viktigere enn en demokratisk stemme kunne vi erstattet Erna Solberg med Vegard Harm. Den åpenbare grunnen til at vi ikke gjør dette er fordi Erna Solberg er folkevalgt, men det samme er nerdekulturens representanter.

Hva må vi gjøre for at mediene skal velge oss?

Jeg er leder av Hyperion, en organisasjon som representerer 21.000 barn og unge som driver med nerdekultur, inkludert dataspill og LAN.

De som lager The Gathering, og en rekke andre datatreff, er medlemmer i Hyperion.

Jeg er valgt på demokratisk vis til å representere dem og deres medlemmer. Jeg kan fortelle hvilke utfordringer våre medlemmer møter og hva de tenker om dataskjermer og iPad i skolen. Det kan ikke tilfeldige youtubere og gamere. 

Når enkeltmennesker får sette dagsorden for dataspillkulturen, og den skal være definert ut fra spillene de spiller, eller den landsdelen de bor i, blir jeg irritert. Vi har barn og unge over hele Norge med forskjellige behov og dette kan vi få fram bedre enn noen andre.

Så hva må til for at dere skal velge oss? Jeg mener at det skal være godt nok at vi er valgt av medlemmene våre og at mediene må ta et større ansvar for å belønne barn og unges engasjement gjennom å slippe dem til i debattene.

Powered by Labrador CMS