NJ, her ved leder Thomas Spence og nestleder Hege Iren Frantzen. (Arkivfoto)
NJ, her ved leder Thomas Spence og nestleder Hege Iren Frantzen. (Arkivfoto) (Bilde: Gard L. Michalsen, arkivfoto )

Hvis NJ og MBL ikke blir enige onsdag kveld, går forhandlingene til mekling

Siste innspurt for lønnsforhandlingene mellom journalistene og Mediebedriftenes Landsforening.

Oslo (NTB): Forhandlingene mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening er inne i sitt andre og avgjørende døgn før fristen utløper ved midnatt natt til torsdag.

NJs hovedkrav er et generelt tillegg på 6.000 kroner og et utjevningstillegg på 3.900 kroner for journalister som har en lønn på 480.000 kroner eller lavere. NJ vil også ha en helt ny rammeavtale for kjøp og salg av frilandsstoff.

MBL på sin side har blant annet stilt som krav å heve aldersgrensa for rett til fritak fra turnus fra 55 til 62 år, og å fase ut fototillegget i avis- og ukepresseavtalene.

MBL ønsker også å ta hele den felles frilansavtalen ut av journalistavtalen og gjøre den til en selvstendig mønsteravtale.

Et nytt innspill fra MBL i år er å sette av 2 millioner kroner av Stup-ordningens midler i tre år til for å bygge opp under bedriftenes digitale transformasjon og øke medarbeidernes kompetanse når det gjelder digital utvikling.

Stup er forkortelse for Pressens studiepermisjonsordning som deler ut stipender og arrangerer studieturer og kurs for både journalister, fotografer og redaktører.

Stup har gått med betydelig overskudd i flere år, men fondet er i ferd med å reduseres kraftig, blant annet ved at 10 millioner kroner er satt av de neste to årene til bedriftsinterne kurs.

Til toppen