BENTE SOLLID STOREHAUG, direktør i ESV Digital og erfaren digitalgründer.
BENTE SOLLID STOREHAUG, direktør i ESV Digital og erfaren digitalgründer. (Foto: Digitalhverdag.Media)

Hypen avblåst? 50 prosent av de mellom 15-29 år har adblock. Der ligger utfordringen!

KOMMENTAR: «Fasiten for adblock» er på ingen måte klar, mener Bente Sollid Storehaug.

  • Endret
  • BENTE SOLLID STOREHAUG, digitalgründer og direktør i ESV Digital

Opprinnelig publisert på Sollid Storehaugs blogg digitalhverdag.media, og gjengitt etter avtale

Tall kan fremstilles på mange måter.

Dermed blir det en forvirrende pressedekning etter at TNS Gallup la frem sine tall for adblock denne uken.

Hypen er avblåst, skal vi tro TNS Gallup direktør, Ingvar Sandvik. (På Kampanje.com mandag).

Han mener adblock på mobil ikke er så hot og faretruende som mange har ment. TNS Gallups undersøkelse viser at bare én av ti brukere har installert adblock etter at Apples operativsystem iOS9 åpnet for dette på sensommeren i fjor.

Jeg synes det er urovekkende at ti prosent av mobilbrukerne faktisk har installert adblock i løpet 3-4 måneder, ikke minst fordi halvparten av all netttrafikk skjer på mobil i dag.

Å sammenligne en mobil enhet med desktop blir omtrent som å sammenligne epler og bananer. Det er store forskjeller i hvordan nyheter leses på mobil og desktop. Både tidsbruk og aldersgrupper må vurderes når tallene skal presenteres.

En av de viktigste forskjellene er apps. Mediehus som leverer nyheter gjennom egne apper er fortsatt beskyttet mot adblock programvare. Det er mange særinteresser i dagens annonsemarked og stor krigføring mellom innflytelsesrike parter.

Det er verdt å merke seg Apples manøver i fjor høst. Først godkjente de adblock programvaren Been Choice i AppStore, for deretter å fjerne den. Den offisielle forklaringen til at Been Choice ble fjernet var hensynet til personvern.

Mange vil hevde at Apple fjernet Been Choice, fordi det også ville bli mulig å blokkere annonser i Apples egen satsing Apple News.

Google tillater heller ikke apper som påvirker andre appers funksjonalitet. Google har også tidligere fjernet adblock programvare fra sin AppStore.

Desktop og mobil er to forskjellige verdener når adblock skal diskuteres. Kampanje skriver at nå foreligger fasiten.

Fasiten er på ingen måte klar etter at adblock på mobil ble lansert i midten av september i fjor. Tallene viser at adblock har tatt ti prosent av brukerne i løpet av disse månedene. Tenk om vi fremskriver denne takten i 2016.

Det er urovekkende at det er den yngste generasjonen mediebrukere som er den største gruppen adblockere. Jeg merker meg tallene for aldersgruppen 15-29 år. Den viser at 50 prosent har installert adblock på en eller flere av sine enheter.

Dette er en viktig målgruppe for både mediehus og annonsører. Tenk hvordan denne målgruppen setter premisser for hvordan bankenes og netthandlernes forretningsmodeller skal se ut i fremtiden.

Det er som kjent mange måter å lese og fremstille tall. Når konsekvensene skal analyseres er det allikevel mest interessant å fokusere på rammebetingelsene rundt den viktigste enheten og mønsteret til den viktigste målgruppen.

Da tenker jeg at vi har betydelige utfordringer foran oss.

BENTE SOLLID STOREHAUG er adm. direktør i ESV Digital, Nordic. Jobber med datadrevet attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler) og personaliseringsteknologier.

Serie-gründer. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge. Medlem av konsernstyrene i Polaris Media ASA, Cxense ASA, Europris ASA og Eika-Gruppen. Styreleder og medeier i start-up selskapene Dot GLOBAL, Cloudnames og EnerWE AS.

Bente er medlem av kulturministeren og næringsministerens nye næringspolitiske råd. Bente er også oppnevnt av Regjeringen til å sitte i et ekspertutvalg som skal vurdere den fremtidige finansieringen av NRK.

Etablerte Digital Hverdag i 1993 som i dag er børsnotert under navnet Bouvet ASA på Oslo Børs. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

Les flere innlegg og besøk også bloggen digitalhverdag.media!

Til toppen