40 år siden sist - Annette Groth er sommervikar igjen hos NRK.

SOMMERPRATEN:

I 1977 gikk Annette Groth for første gang opp trappa på Marienlyst for å være sommervikar. 40 år senere er hun på plass igjen i samme ærend

Annette Groth har gjort comeback i NRK som programleder for «Ferievikarene» på P1+. - Og det er ufattelig morsomt!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- 13. juni 1977 begynte jeg her som sommervikar. Da gikk jeg opp trappa hit til Marienlyst for første gang. Den gang var jeg midlertidig ansatt og skulle lage relativt lette programmer fra studio, på Østlandssendingen. 40 år senere går jeg opp den samme trappa for å gjøre akkurat det samme. Det er gøy!

Slik forteller Annette Groth (65) om årets sommerjobb, som altså er å være programleder for «Ferievikarene» på den stadig mer populære radiokanalen NRK P1+.

Der kan du høre henne ut denne uka, før neste vikar Tande P. kommer på lufta. Så kommer Annette tilbake igjen om noen uker.

 

Hva husker du fra den gang?

Annette Groth (65)

Journalist, programleder og mellomleder i NRK gjennom 40 år.

Var innom flere aviser før hun i 1977 begynte i NRK Østlandssendingen som sommervikar.

Groth har blant annet vært korrespondent i London og Washington, og senere redaktør for Dagsnytt og Dagsrevyen.

Hun tok sluttpakke i 2015 og har siden jobbet som frilanser, reiseleder og forfatter.

- Jeg presterte å le så mye i en sending en gang at det kom i avisene! Og så gikk jeg på kurs den gang med Joar Hoel Larsen og Hans-Tore Bjerkaas, de var også helt ferske. Ellers husker jeg at jeg var fyll av ærefrykt og veldig fornøyd med at jeg hadde fått sommerjobb.

Sommerjobben ble til nesten 40 år i NRK. Har de årene blitt som du trodde den gang du gikk opp trappa her?

- Jeg kunne jo ikke ane at det skulle bli den karrieren jeg fikk. Det har blitt noe utdannelse og jeg «deiset» innom noen aviser, men NRK har vært store deler av livet mitt. Og jeg husker ennå gleden jeg hadde første gang ved å komme inn her og få betalt for å snakke på radio. Forventningene mine var at jeg skulle prøve å få jobbe videre, men jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli 10 år i England, noen år i USA, at jeg skulle få møte Nelson Mandela...

Du har også vært leder - men minnes kanskje best tiden som reporter og korrespondent?

- Altså, jeg var motivert for å være leder og det var spennende. Men jeg liker meg nok aller helst på gulvet - eller ute i verden, blant folk i hvert fall.

 

Ferievikarene

Annette Groth og Tande-P er ferievikarene. For Annettes del er det spesielt... Hør programmet: https://radio.nrk.no/serie/ferievikarene

Posted by NRK P1+ on 26. juni 2017

 

Du kom hit første gang for 40 år siden. Hva har endret seg på disse åra?

- Akkurat det jeg gjør nå er kanskje ikke så veldig annerledes som å være programleder i Østlandssendingen den gang. Vi sitter i studio, lager radio og snakker med folk. De største forandringene er nok på nett, mobil og tv.

Og gangene på Marienlyst er omtrent de samme?

- Ja - jeg går rundt i de samme etasjene som den gang. Nå på sommeren er det jo fryktelig stille her, når mange er på ferie. Den største forskjellen er kanskje vaktholdet: For 40 år siden var det bare å komme og gå. Nå er Marienlyst omtrent som Fort Knox.

I sommer er du programleder for «Ferievikarene». Hvordan vil du beskrive det?

- Det er et relativt lett program, med musikk og gjester. Litt som da vi bygget opp P2 på 80-tallet, det er litt som monopol, rykke tilbake til start. Å lage slik radio er gøy, det er å leke litt på lufta. Her kan vi ha litt løs snipp, ta oss god tid, snakke med hyggelige folk.

- Så er det lite ressurser, men vi har en råflink produsent og erfaren tekniker på laget. Det er det som skal til for å lage radio i to timer, fem dager i uka. Og det er ufattelig morsomt!

Annette Groth i studio hvor «Ferievikarene» lages hver formiddag gjennom sommeren.

Hvem er det som lytter på?

- Det er visst ganske mange, de sier at P1+ er blitt Norges tredje største radiokanal! Den har vel fått ord på seg for å ha en ganske voksen lyttergruppe, og er jo et alternativ til de som vil ha noe annet enn P1 og P2. Et litt mer voksent alternativ som ikke er så «tungt».

 

Du tok sluttpakke for to år siden. Hvordan er det å være tilbake på NRK?

- Det er jo veldig hyggelig, og jeg er glad for å få muligheten til det. Jeg synes det er gøy med denne kanalen, at P1+ bruker folk som har holdt på en stund. «Stemmen du kjenner», er vel et slagord her.

I 2015 sa du blant annet at du ikke hadde motivasjon. Men det har du nå?

- Den gang ville jeg slutte, og hadde ikke lyst til å fortsette med det jeg gjorde. Det var riktig å slutte i utenriks. Men jeg er fortsatt veldig glad i NRK, gjør gjerne slike «stunts» og trives veldig godt med å gå til jobben på sju minutter og gjøre det jeg gjør nå. Samtidig som jeg ikke er tilbake for fullt.

Hva har du ellers gjort de siste to årene?

7 raske sommerspørsmål:

1. Hvordan ser din mediesommer ut?

- Jeg bruker mye Facebook, leser på nett og nå som jeg er hjemme har jeg Aftenposten på døra. Jeg er så gammel at jeg ikke klarer å slutte med det. Så hører jeg selvsagt masse på radio - og ser lite på TV.

2. Når kjøpte du sist en papiravis i løssalg?

- Det er ikke lenge siden, det var nå på lørdag. Fordi jeg må løse kryssordene i Dagbladet.

3. Hvilke strømmetjenester abonnerer du på?

- Ingen. Nei, vent, jo Netflix. Da ser jeg på The Crown, og litt House of Cards.

4. Er det riktig å bruke 135 millioner kroner på en kommersiell allmennkringkaster?

- Det synes jeg er vanskelig å svare på, men jeg synes det er veldig viktig at vi har en kommersiell allmennkrignkaster. Jeg husker hvor bra det var for NRK da TV 2 kom - at vi fikk konkurranse. Da måtte vi skjerpe oss.

5. NRK får nesten 6 milliarder kroner. Bør noe av dette fordeles på resten av mediebransjen?

- Det vil jeg ikke si. Jeg er så glad i denne bedriften, at jeg synes den fortjener hvert øre. Det produseres så mye bra her.

6. Er det riktig å gi nyhetsmedier fritak for arbeidsgiveravgift?

- Det er jeg litt usikker på. Det bør andre enn meg mene noe om.

7. Hvis du ble kulturminister i høst, hvilken sak legger du øverst i bunken?

- Mer penger til og mer oppmerksomhet rundt kystkultur.

- Jeg har gjort flere oppdrag som reiseleder, særlig til Nord-Irland. Og jeg har levert kåserier på fast basis - for NRK. Det siste året har jeg skrevet på det som vi nå legger siste hånden på, og blir nok om en reise i Brexit-land.

Hvilke historier får vi der?

- Da har jeg rett og slett snakket med en haug med forskjellige mennesker i alle samfunnslag og typer, for å høre med dem om Brexit og Storbritannia og hvilket land de ønsker seg og drømmer om.

Et litt mer nyansert bilde av britene og deres vei ut av Europa?

- Ja, det tror jeg. Dette er selvsagt ikke noe representativt utvalg, men jeg har nok fått med meg veldig mange aspekter om Storbritannia og EU. Selve prosessen går jo sin gang nå, men den legger jeg meg ikke opp i. Jeg prøver heller å lage et slags portrett av Storbritannia i en Brexit-tid.

 

Sommeren går fort og ferievikariatet går ut - hva skal du bruke høsten på?

- Da blir det nok noe rundt den boka. Så skal jeg være leder på en reise til Nord-Irland, som er fulltegnet, og det blir gøy. Jeg skal også til Skottland for noen foredragsgreier.

Hva med ferie?

- Ja, jeg må vel prøve å ha litt. Foreløpig har jeg hatt en uke, men jeg skal øve meg på å ha ferie. Kanskje i november får jeg tid til det. Da finner du meg vel på Cuba eller noe sånt!

Livet etter NRK - det er nok å gjøre?

- Ja, erru gærn.Jeg kunne gjort mye mer hvis jeg ville av andre typer oppdrag, som foredrag og debattledelse. Men jeg ikke velge oppdragene, jeg gjør det jeg har lyst til. Og det er jo en ganske privilegert situasjon!

Du har passert 65 år, men har altså ingen planer om å trappe ned. Hvor lenge skal du holde på?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg får si som Wenche Myhre: Jeg tar et kvarter av gangen!

 

Powered by Labrador CMS