Bloggeren Hanne Visnes er gjesteredaktør i Nettavisen.
Bloggeren Hanne Visnes er gjesteredaktør i Nettavisen. (Foto: Privat)

I dag er Hanna Visnes (17) gjesteredaktør i Nettavisen - ønsker å fremme et bedre kvinnesyn

Den 17-årige bloggeren skal svinge pisken i Nettavisens redaksjon og ønsker oppmerksomhet rundt kvinners rettigheter: – Kvinnesynet er ikke optimalt, sier hun.

Over 200 jenter verden over tar i dag over ulike stillinger - blant annet som president i Nepal, utdanningsminister i Øst-Timor, politisjef på Filippinene, samt redaktører, rektorer og næringslivledere.

Det er kampanjen #GirlsTakeover som markeres på den internasjonale jentedagen i regi av Plan og FN.

For to år siden hadde Plan en stor kampanje for å sette fokus på barnebruder. Saken om Thea (12) som skulle gifte seg med Geir (37) skapte enorme reaksjoner.

– Jeg er nok en streng sjef

Nå er Hanna Visnes spent på hva som møter henne i Nettavisen:

– Jeg håper det blir en gøyal erfaring for meg. Det er jo litt spesielt å være 17 år og redaktør i Nettavisen, så det føles litt absurd og vanskelig å ta innover seg, sier Hanna Visnes (17) til Medier24.

Målet hennes med dagen er å fokusere i større grad på likestilling, kvinnesyn og jenters rettigheter, forteller 17-åringen.

– Jeg har skrevet en artikkel på forhånd om disse temaene som skal publiseres på blogg.no, samt at jeg håper å kunne sende noen journalister på relevante oppdrag, sier hun.

Som en del av opplegget skal 17-åringen på statsminister Erna Solberg sitt kontor, i regi av kampanjen. Men hun håper å få litt tid til å sjefe rundt i Nettavisen også.

– Jeg er nok en streng sjef som liker å få ting gjort, så dette skal nok gå bra, smiler hun.

Faksimile av Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar. (Faksimile)
Faksimile av Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar. (Faksimile)

«Mannegruppa Ottar»

Visnes mener at det fokuseres alt for lite på jenters rettigheter i den norske offentligheten. Hun peker på at mange jentebarn blir giftet bort samt at det finnes mye dårlige holdninger mot kvinner - også i Norge - i dag.

– Dette har jo blitt aktualisert etter sakene om «Mannegruppa Ottar», så det er veldig tydelig at man ikke er i mål ennå. På papiret lever vi i et likestilt samfunn, men så er det ikke alltid slik i realiteten. Kvinnesynet er ikke optimalt, sier hun.

– Går du med en drøm om å bli journalist når du er ferdig med studiene?

– Jeg går bare andreåret på videregående ennå, men jeg er litt delt. Nå går jeg realfag og har lyst til å bli lege, men hvem vet. Kanskje vet jeg mer i morgen, ler hun.

Hanna blir ikke alene om å styre en stor norsk bedrift. Jenter tar over alt fra Smart hotels, Norkring og BIK BOK.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen. (Foto: Mediehuset Nettavisen)
Nyhetsredaktør Erik Stephansen og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen. (Foto: Mediehuset Nettavisen) Foto: Mediehuset Nettavisen

Nettavisen har planen klar

Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen forteller til Medier24 at de har lang tradisjon og god erfaring med gjesteredaktører. Blant annet har partiledere og sentrale politikere «tatt over» redaktørkrakken som del av valgkampene.

Og de har planen klar til 17-åringen:

– Hun skal ut med en egen blogg, det blir intervju med gjesteredaktøren, intervju med Ida Fladen, som kom i hardt vært etter turen til Afrika sammen med Katarina Flatland tidligere i år og mye annet. Blant annet skal ungdomsorganisasjonen Plan overrekke «snapper» om barneekteskap fra norske ungdommer til Erna Solberg på hennes kontor.

– Det skal bli spennende å se hvilke ideer og oppdrag gjesteredaktøren vil komme med, avslutter Stephansen.

Til toppen