I dag feiret Norge nye fredsforhandlinger for Filippinene - landet som har 138. plass på RSFs pressefrihetsindeks

(HOLMENKOLLEN): - Journalister har blitt drept, sier rådgiver Dan Borjal. - Filippinske journalister kan skrive hva de vil, mener myndighetene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(OSLO, Holmenkollen Park Hotell):

- Det er ytringsfrihet på Filippinene, og du kan skrive hva du vil, sier den Manila-baserte TV 5-journalisten Romel Lopez til Medier24 mens han skuer utover Oslo fra Holmenkollen Park Hotel.

Norge har i mange år vært involvert i ulike filippinske fredsprosesser.

I dag startet formelle fredsforhandlinger mellom den filippinske regjeringen og kommunistkoalisjonen National Democratic Front of the Philippines (NDFP). Og UD inviterte til pressekonferanse med partystemning på Holmenkollen Park Hotel.

Den lille konferansesalen var fylt til randen med hvitskjortekledde filippinske delegater, flyvertinnekledde UD-damer, og et imponerende presseoppbud som inkluderte Reuters, NRK og cirka ti ulike filippinske nyhetsmedier.

Korrupsjonsspøk fra Brende

Partene overøste hverandre med komplimenter og godlynt fleip. Da utenriksminister Børge Brende mottok en gave, spøkte han med at den kanskje måtte loggføres i offentlig register.

Ved å forlate begivenheten tidlig viste Brende at han har en seremoniell rolle, så han trenger neppe bekymre seg over gaven.

For filippinske journalister er imidlertid korrupsjon et farlig tema å dekke, ifølge Dan Borjal, politisk rådgiver for NDFP.

- Korrupsjon i regjeringen er et av de største temaene på Filippinene. Folk i regjeringsapparatet er også innblandet i narkohandel. Det er en veldig farlig situasjon. Noen journalister er blitt drept, sier Borjal.

Utrygt for utenlandske journalister

- Hva risikerer jeg hvis jeg drar til Filippinene og lager en reportasje om pengetransaksjonene til mektige personer?

- Da kan du havne i trøbbel. Du kan bli deportert, satt på en overvåkingsliste eller erklært persona non grata, sier Borjal, som legger til at medieeierskap også er et stort problem på filippinene.

Ifølge Borjal representerer nyhetsmediene eiernes interesser redaksjonelt, og tar vanligvis parti med den offisielle linjen.

- Det er bra at vi har fått noen alternative medier. De kan være mer objektive og balanserte på viktige saker, sier Borjal.

Ifølge Reportere uten grenser er det filippinske medielandskapet preget av "terroklima", selvsensur og korrupsjon.

"På Filippinene bærer journalister våpen og vet hvordan de skal bruke dem. De er i konstant fare," hevder Reportere uten grenser.

Mediene kan skrive hva de vil

Patricia Melizza Bello Ruivivar, kommunikasjonssjef for Filippinenes president Rodrigo Duerte, og rådgiver i fredsprosessen, sier at problemer relatert til pressefrihet i stor grad hører fortiden til.

Ruivivar understreker at Duterte-regjeringen bare er 50 dager gammel, og mener Duterte representerer åpenhet og ytringsfrihet.

- Mener du pressen på Filippinene er fri? Kan de skrive hva de vil?

- Jeg kan bare snakke for Duterte-regjeringen. Ja, mediene har frihet til å skrive hva de vil, og si hva de vil. Det finnes ingen nevneverdig sensur fra myndighetenes side.

- Det finnes fortsatt vold, men det er umulig å si hva dette skyldes fordi dette er personlige vendettaer folk blir involvert i, og noen av de involverte er tilfeldigvis journalister. Presidenten ser veldig alvorlig på dette, sier Ruivavar.

Ifølge Ruivivar er det ikke er farlig å dekke korrupsjon og kriminalitet på Filippinene. Tvert imot oppfordrer Duterte-regjeringen journalister til å dekke dette, sier hun.

Store på sosiale medier

- En ny lov om informasjonsfrihet ligger klar hos kongressen. Presidenten har allerede signert den. Myndighetene har frihet til lå være gjennomsiktige i alle transaksjoner, og kan svare på alle spørsmål folk måtte ha.

Ruivivar vedgår at det er et problem at medieeierskap på Filippinene er samlet hos en rik elite, men legger til at dette er et globalt problem.

Derfor sier Ruivivar at hun er opptatt av borgerjournalistikk.

- Vi er glade for at det finnes borgere der ute som produserer sine egne historier. Dessuten kalles Filippinene for verdens sosiale medier-hovedstad. Mange folk forteller historier utenom de tradisjonelle mediene.

- Er det farlig for utenlandske journalister å jobbe på Filippinene?

- Nei, ikke sammenlignet med andre steder i verden.

- Så hvorfor er Filippinene rangert på 138. av 180 land i pressefrihetsindeksen for 2016?

- Jeg aner ikke når rapporten ble laget eller hvilke data den bygger på. Vi har rom for forbedringer, men vi har kommet langt på vei.

På spørsmål om det sitter journalister i fengsel på Filippinene i dag svar hun at hun "tror det er noen."

Like fritt som Norge

Ruivivar får støtte av den filippinske journalisten Romel Lopez, journalist fra TV5 i Manila.

Lopez sier pressen på Filippinene er like fri som i Norge.

- Vi jobber hardt for å eksponere korrupsjon. Vi gjør jobben vår som vaktbikkje. Nå har vi fått en ukonvensjonell president som ikke er en typisk politiker. Takket være nyhetsmediene er folket er veldig klar over samfunnsproblemene, sier Lopez.

- Kan dere fritt dekke TV5 sin eier?

- Ja, TV5 eies av en kjent forretningsmann. Vi har ytringsfrihet på Filippinene og kan dekke hva vi vil, sier Lopez og legger til at han har stor tro på Filippinenes nye president Rodrigo Duerte.

I skyggen av Sundby

Samtidig som pressekonferansen for fredsforhandlingene satt Martin Johnsrud SundyHolmenkollen Park Hotel og "snakket ut" om doping-skandalen.

Langstrennsstjernen tronet høyt over fredsprosessen i norske nettaviser.

Men filippinerne i sine hvite skjorter kunne uansett ta fatt på en bedre lunsj.

Powered by Labrador CMS