Ole Petter Pedersen er utviklingsredaktør i Kommunal Rapport.
Ole Petter Pedersen er utviklingsredaktør i Kommunal Rapport.

I dag jobber Kommunal Rapport sin artikkel-robot på høygir

– Utfordringen med automatiserte redaksjonelle artikler er å sikre at vi får fram den informasjonen som er vesentlig, sier utviklingsredaktør Ole Petter Pedersen i en pressemelding.

Kommunal Rapport er en av landets fremste redaksjoner når det kommer til å ha overblikk over kommuneøkonomien. 

Fredag er det frist for landets kommuner og fylkeskommuner for å levere regnskapet til revisjon, noe som også gjør det offentlig tilgjengelig. Med andre ord er det høytidsdag i Kommunal Rapport – og ikke minst for Kommunal Rapport sin artikkel-robot. 

«Kommunal Rapport har i mange år samlet inn disse regnskapstallene, og publisert artikler om de rent økonomiske resultatene under vignetten Resultatbørsen. I år blir det publisert flere artikler enn noen gang, fordi automatisering – også kalt robotjournalistikk – gjør det mulig», skriver redaksjonen i en melding.

 

– Ta i bruk teknologien

– Det er viktig å ta i bruk teknologien på en slik måte at vi kan drive mest mulig journalistikk innenfor de ressursene vi har. En kvalitetsbevisst bruk av automatiserte artikler er derfor et veldig godt verktøy for Kommunal Rapport, sier sjefredaktør Britt Sofie Hestvik ifølge meldingen. 

Kommunal Rapport sin artikkelrobot henter også inn informasjon fra andre kilder. Blant annet ligger det inne historikk i databasen som sørger for at roboten plukker opp kommuner som setter rekord i driftsresultat eller disposisjonsfond, om de økonomiske nøkkeltallene som har vært i bruk i Kommunebarometeret har vært gode eller dårlige. Kommuner på Robek-lista blir også spesielt kommentert. 

– Utfordringen med automatiserte redaksjonelle artikler er å sikre at vi får fram den informasjonen som er vesentlig, sier utviklingsredaktør Ole Petter Pedersen i meldingen.

 

Lese gjennom før publisering

Kommunal Rapport understreker at alle artikler leses gjennom før publisering og at de stort sett legger på grafikk før publisering – også av de automatiserte artiklene.

– At artikkelen er automatisk sammensatt, betyr ikke at den ikke er skrevet av en journalist. Vi har bare gjort nøyaktig de samme analysene for alle kommuner, og ikke drevet etter innfallsmetoden fra gang til gang, sier han videre i meldingen. 

Se eksempel på en slik artikkel her (krever innlogging)

Teknologien som brukes er helt vanlige kontorprogrammer, en vanlig datamaskin og kodespråket VBA, som er integrert i dataprogrammene som er i bruk. ifølge meldingen. 

Kommunal Rapport bruker fra før automatisering innen store redaksjonelle prosjekter som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen.

Til toppen