ARNE JENSEN og REIDUN KJELLING NYBØ, Norsk Redaktørforening.
ARNE JENSEN og REIDUN KJELLING NYBØ, Norsk Redaktørforening. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

«I mange tilfeller er det bedre å skrive at det er selvmord, og bidra til økt åpenhet»

Reidun Nybø løfter ny debatt om selvmord. - Medieomtale kan fjerne tabuer, gi kunnskap - og bidra til å redde liv, mener hun.

Det er i en lengre sak på ABCNyheter at assisterende (og for tiden konstituert) generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening kommenterer norsk presses tradisjon for selvmordsomtale.

Fortsatt er det mest vanlige å bruke «koder» i stedet for å omtale selvmord med sitt rette ord.

- Vi skriver at «det ikke er mistanke om noe kriminelt», «at noen er funnet død» og at «det er en personlig tragedie», men i mange tilfeller er det mye bedre å skrive at det er et selvmord og bidra til økt åpenhet, sier Nybø i intervjuet.

Hun mener det er et større problem for norske medier at man ikke omtaler selvmord, enn om man hadde gjort det. Og påpeker at det er blant de vanligste dødsårsakene blant unge og derfor ikke kan være noe man ikke omtaler.

Nybø har lenge engasjert seg i debatten, og ga som AN-redaktør i 2007 ut boka «Fra tabu til tema».

Hun fremhever at omtale kan bidra til å avkrefte myter, og øke kunnskapen.

– Medieomtale kan bidra til å fjerne tabuer, og gi kunnskap om temaet. Kunnskap om at det finnes andre utveier og muligheter - kan bidra til å redde liv, sier Nybø.

Det gjør hun altså til ABC Nyheter, hvor du kan lese hele saken - blant annet med psykiatriprofessor Lars Mehlum, generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, og førsteamanuensis i journalistikk, Magne Lindholm.

Til toppen