IJ med to nye START-kurs: Arve Bartnes skal lære deg å grave som en SKUP-vinner

Dagblad-veteranen får garvede gravere på laget til grunnkurs i gravejournalistikk. Mens pressegeneralene Stavrum & Jensen holder nytt kurs i presseetikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Mange etterspør mer kursing i de helt grunnleggende ferdighetene, sier IJ-medarbeidere Trygve Aas Olsen.

Og nå kan du få det nesten gratis fra Institutt for Journalistikk.

For hvis du skal på et såkalt START-kurs, definert som grunnopplæring og finansiert gjennom NJ og MBLs felles «Opplysnings- og utviklingsfond», kan redaktøren din ikke skylde på prisen: Da koster kursene bare et par tusen kroner - inkludert reise og opphold.

I denne «serien» lanserer nå IJ i Fredrikstad to nye slike kurs:

  • Grunnkurs i etikk og juss, over én samling på fire dager i september 
  • Grunnkurs i gravejournalistikk, over to samlinger på fire dager, i oktober og november

- Møter markedets behov

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen forklarer overfor Medier24 at IJ med dette søker å møte bransjen - og dermed markedets - behov og etterspørsel.

- I en fersk markedsundersøkelse spurte vi hvilke fagområder det var størst behov for grunnopplæring på. Noen hadde kanskje trodd det ville bli digital kompetanse, sosiale medier eller video, men svarene ble altså mer grunnopplæring i etikk og juss, og gravejournalistikk, sier Aas Olsen.

Som kursholder og ansvarlig for START-kursene, ble han imidlertid ikke selv så overrasket:

- Jeg merker at det er en mangel på grunnleggende ferdigheter - og derfor lager vi disse to kursene, sier han.

START var tidligere primært en merkevare for en komprimert grunnopplæring i journalistikk, for redaksjonelt ansatte uten medieutdanning eller erfaring.

De seneste åra er konseptet utvidet til både reSTART som et digitalt kurs for voksne journalister, og andre kurs.

Når det nå kommer to nye tilbud, betyr det at uttaket fra bransjens felles Opplysnings- og utviklingsfond økes noe:

- Ja, vi har doblet uttaket de siste årene. Pengene er der jo for å brukes - det er ikke meningen at fondet bare skal vokse seg større, mener Aas Olsen.

For dem som er usikre på 4.14 eller Offentlighetsloven

Men hvem er disse to nye kursene for? Og hva lærer de der?

Trygve Aas Olsen beskriver målgruppen til å være alle journalister som trenger en oppdatering, både erfarne og litt ferskere. Alle som vil ha mer presseetisk ballast - eller en utvidet verktøykasse for gravejournalistikk:

- Noen har aldri vært i SSB for å hente fakta, søkt opp tall i Brønnøysundsregistrene eller brukt offentlighetsloven. Dette er grunnleggende ferdigheter som jeg synes en hver journalist bør kunne, sier Aas Olsen.

På gravekurset går det rett ut i praktisk arbeid over to samlinger, med kursholdere som Aslaug Holm, Gøran Skaalmo og Dagbladets gravesjef Arve Bartnes. Det siste betyr også et levende bevis på at man kan grave også i nedgangstider.

- Dagbladet har de seneste åra motbevist teorien om at du ikke får til undersøkende journalistikk med færre ressurser. Det er rørende og inspirerende for en gammel Dagblad-journalist, sier Aas Olsen. Som for fem år siden, altså en evighet i mediebransjen, skrev den omdiskuterte Dagblad-historien i boka «Sex, drap og dårlig ledelse».

«Garanti mot PFU-fellelser»

Grunnkurset i etikk og juss blir litt mer teoretisk av seg, med de to pressenestorene og generalsekretærene Kjersti Løken Stavrum (Norsk Presseforbund) og Arne Jensen (Norsk Redaktørforening) som kursholdere.

- Men har de fersk erfaring fra deskarbeid, selv?

- Nå tror jeg at begge to vet tilstrekkelig mye om hvordan arbeidet på en desk pågår. Og når det gjelder pressetikk og juss så handler det om å forstå hva prinsippene betyr i praksis. Da må du sette deg på skolebenken noen dager og få det forklart på en pedagogisk måte, med reelle eksempler, sier Aas Olsen.

Og behovet er stort, mener han:

- Bare i fjor var det over 20 PFU-fellelser på 4.14 i Vær varsom-plkaten. Den er jo så enkel: Er du utsatt for sterke beskyldninger, skal du få lov å svare i samme sak!

- Og jeg aksepterer ikke påstanden om at vi har det så travelt. Vi kan ikke komme dit at det unnskylder brudd på pressens etikkregler. Og i så fall: Hva tjener det å lage mange halvferdige saker, når vi vet at publikum etterspør kvalitet?, fortsetter Aas Olsen.

Han håper kanskje grunnkurset i etikk og juss kan bidra til noen færre PFU-fellelser, i hvert fall for dem som deltar. Og utdeler nesten en sterk garanti:

- Hvis du går på dette kurset, så skal du klare deg godt på en desk uten å bryte en eneste paragraf i Vær varsom-plakaten!

Powered by Labrador CMS