Redaktør Øystein Hage (innfelt) er lei av å bli utestengt fra journalistikk rundt viktige saker fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
Redaktør Øystein Hage (innfelt) er lei av å bli utestengt fra journalistikk rundt viktige saker fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker. (Foto: Gard L. Michalsen/privat)

Ingen presse på besøket, svarte Aspakers PR-sjef. Bortsett fra at DN fikk være hemmelig til stede.

- Vi er dritlei. De farer med løgn, sier fiskeriredaktør Øystein Hage.

OPPDATERT - les også denne saken, om samme tema: Fiskeriminister Aspaker gir saker eksklusivt til DN – statsrådens PR-sjef er gift med avisas politiske redaktør

Regjeringens måte å drive PR-arbeid irriterer flere enn Kommunal Rapport, som Medier24 har omtalt flere ganger i forbindelse med en klage på Helse- og omsorgsdepartementet.

Denne uka sendte Intrafish.no og FiskeribladetFiskaren en klage til Nærings- og fiskeridepartementet ved fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Bakgrunn: Avisa er lei av å bli nedprioritert, lurt, og regelrett løyet til.

- Vi er rett og slett dritlei av å bli behandlet på denne måten, sier redaktør Øystein Hage i FiskeribladetFiskaren.

Fikk ikke være med

I klagebrevet beskriver Hage og redaktør Bent-Are Jensen i Intrafish.no flere episoder hvor man mener at enkelte medier har fått eksklusiv tilgang til rapporter, nyheter og dokumenter, før planlagte presentasjoner av det samme materialet.

Det toppet seg da departementet denne uka skulle legge fram deler av regjeringens nye havbruksmelding, denne gang med nyheter for såkalt landbasert oppdrett.

Det skulle skje under et besøk til Fredrikstad Seafoods, og ifølge forhåndsomtale i lokalpressen, skulle det være presse til stede.

Problemet for Intrafish/FbFi, var at departmentet avviste overfor deres journalist at pressen kunne være til stede her. Flere ganger tok avisa kontakt, flere ganger nektes avisa å være til stede - og statsråd Aspaker ville ikke kommentere saken før neste morgen.

Men så viser det seg neste dag at Dagens Næringsliv har vært til stede i Fredrikstad, og har fått en eksklusiv sak fra bedriftsbesøket - med kommentarer til og innholdet i havbruksmeldingen.

OPPDATERING: I ettertid viser det seg at også Fredriksstad Blad har vært til stede på besøket som skulle finne sted uten presse til stede.

- Farer med løgn

Nå er redaktør Øystein Hage lei av slik oppførsel:

- Vi får beskjed om at det ikke er presse på besøket, og så viser det seg å være en eksklusiv avtale. Der enkelt medier får tilgang til informasjonen først. De farer rett og slett med løgn til oss, sier han.

- På meg virker det som om man drar strategier fra private PR-byrårer inn i offentlig forvaltning. Det funker ikke, og det er ikke sånn det skal være. Dette er ikke første gangen at vi ser at DN får store reportasjer på bakgrunn av rapporter som skal offentliggjøres på et senere tidspunkt. Mens vi blir nektet innsyn i de samme rapportene, fortsetter Hage.

I klagebrevet til departementet mener fiskeriavisene at departementet bryter både Offentlighetsloven, og «Statens kommunikasjonspolitikk» fra 2009. Avisene vurderer også å klage dette inn til Sivilombudsmannen.

- Kritisk blikk

I klagen skinner det også gjennom at fiskeripressen føler seg rett og slett nedprioritert, til fordel for større medier i hovedstaden. At den som tilsynelatende tilgodeses med gode saker er Dagens Næringsliv, som er i samme konsern som FiskeribladetFiskaren og Intrafish, er ikke formildende.

- I denne sammenheng er vi en konkurrent, selv om vi er i samme konsern. De skriver også om både havbruk og fiskeri. Men ikke like mye som vi gjør, sier Øystein Hage.

Han antyder også at man kanskje skriver «for mye» for fiskeriminister Elisabeth Aspaker sin smak.

- Vi har et kritisk blikk på både næring og politikk, og det virker som om det er vanskelig å håndtere. Nå har vi rett og slett et vanskelig forhold til dagens statsråd. Hun vil ikke svare på spørsmål fra oss, alt skal foregå på e-post. Og om vi i det hele tatt får svar, er det etter deadline, sier Hage.

«Kunne håndtert bedre»

Medier24 har forelagt saken og forespurt departementet om en kommentar til klagen og påstandene fra Intrafish og FiskeribladetFiskaren.

Kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes svarer slik per e-post:

I ettertid er det  lett å se at vi kunne håndtert henvendelsen fra Intrafish bedre. Jeg har snakket med journalisten og beklaget at vi kom skjevt ut av dette. Når det gjelder de mer prinsipielle spørsmålene som klagen reiser, skal klager selvsagt få svar på disse.

Når Medier24 spør om svar på ytterligere spørsmål rundt påstandene fra Øystein Hage og fiskeripressen, svarer Dåsnes at hun «har ikke behov for å kommentere brevet ytterligere nå».

Til toppen