TALLKNUSERNE PÅ TV 2: Analytiker (og postmann) Terje Sørensen og journalist Kjetil Løset er kjent for å treffe presist. De fikk også god hjelp av landets mest treffsikre meningsmålingsinstitutt.

Ingen traff bedre på målingene enn TV 2 og Kantar TNS - mens VGs siste Infact-måling bommet grovt

Det viser en sammenstilling fra Pollsofpolls.no.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De siste årene har meningsmålinger fått mye pepper - men det har også journalister og medier, for hvordan de overtolker og presenterer målingene. 

Og det er som kjent også store forskjeller mellom de forskjellige målingene. 

Når vi nå også har valgresultatet, kan vi se hvordan de forskjellige målingene gjorde det - målt mot hvordan valget faktisk endte. 

Pollofpolls.no har gjort nettopp denne øvelsen, og sammenlignet et utvalg av de siste målingene før valget med det endelige valgresultatet. 

Det viser i all hovedsak to klare tendenser: 

  • Kantar TNS har truffet best av alle, med sine målinger for TV 2. 
  • Infacts målinger for VG - som gjøres med automatiske telefonoppringninger - har vært lengst unna valgresultatet. 

Av de 15 målingene i oversikten, er alle de fem (!) målingene som traff best, fra TNS / TV 2. 

På målingen fra 6. september er for eksempel det samlede avviket på bare 2,8 prosentpoeng mellom målingen og valgresultatet - og på ingen enkeltpartier er differansen mer enn 0,5 prosentpoeng. 

Langt «verre» traff altså Infact og VG med sine målinger. Her bommet den siste målingen fra fredag 8. september med hele 12,9 prosentpoeng til sammen.

For eksempel målte Infact her Høyre 3,6 prosentpoeng for lavt, Frp 2,7 prosentpoeng for lavt - og i motsatt ende av skalaen: VG-målingen sendte blant annet SV 2,1 prosentpoeng høyere enn valgresultatet viste seg. 

Powered by Labrador CMS