ET KJENT SYN: Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK november 1974
Foto: Jan Dahl / NTB Scanpix
ET KJENT SYN: Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK november 1974 Foto: Jan Dahl / NTB Scanpix (Dahl, Jan)

Ingrid Espelid Hovig er død. Hun var kvinnen bak «Den rutete kokeboken» og «Fjernsynskjøkkenet» på NRK

Hun ble 94 år.

Ingrid Espelid Hovig, kjent som «Hele Norges matmor», er død. Hun ble 94 år. 

I over 30 år ledet Hovig Fjernsynskjøkkenet på NRK. Ifølge kanalen ble det spilt inn over 300 episoder av programmet mellom 1964 og 1996. 

Programleder og forfatter Ingrid Espelid Hovig er død. Her er hun avbildet på Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Foto: Roald, Berit

 - En inspirator

Ingrid Espelid Hovig var, i tillegg til å være programleder, ansvarlig for en rekke kokebøker. Den første kom i 1967 og het «Ingrid Espelid ber til bords» med oppskrifter fra Fjernsynskjøkkenet. Siden skrev eller bidro hun til over 50 kokebøker.

Hun mottok en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser for sin innsats for ernæring og sunn mat. Hun var ridder av 1. klasse av St Olavs Orden, og Ingrid Espelids Hovigs matkulturpris går til personer som gjør en særlig stor innsats for norsk mat og matkultur.

– Ingrid Espelid Hovig har vært en inspirator for veldig mange. Gjennom tiår i Fjernsynskjøkkenet lærte hun det norske folk å lage god og sunn mat. Hun har gitt oss kunnskap om sammenhengen mellom et sunt kosthold og god helse, men det viktigste er at hun har vist oss gleden ved å lage mat. At det å lage sunn og god mat er noe alle kan klare, sa helseminister Bent Høie (H) under en festlunsj regjeringen holdt da Hovig fylte 90 år i 2014.

Også som pensjonist laget hun programmer og var ambassadør for Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.

 

- Hun var raus mot andre

– Hun var veldig raus mot andre, snill og et av de få menneskene i verden det er umulig å finne noe negativt om. Hun var tvers gjennom et godt menneske, sier Ingar Sletten Kolloen til VG

Han skrev biografien om Hovig som kom ut i 2013.  Overfor VG skryter han også av hvordan hun var med på å løfte statusen til kokkeyrket.

– Hun gjorde det at selve kokkeyrket fikk nesten en status, det å lage mat var ikke noe som bare husmødre gjøre. Det kunne også karer å gjøre, både til fest og profesjonelt, sier han til VG. 

Til toppen