Sommerpraten

Intervjuet brasiliansk fotballstjerne uten å ane hvem det var: – Følte meg ikke så veldig fet

– Men saken ble en av de best leste dagen etter, forteller Dagbladet-journalist og Strive-kommentator Endre Lübeck.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste mann ut er Dagbladet-journalist og fotballkommentator for Strive, Endre Lübeck

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Ikke helt A4 selvfølgelig, men jobbet egentlig på ganske normal måte med de samme sakene som ellers da det ble innført hjemmekontor. Selv om jeg ikke fikk gjort intervjuer face to face, så får man gjort mye på telefon også. Det finnes så mange gode og sterke menneskehistorier der ute som er helt uavhengige av pandemier og viruser. Har en liste med ideer på mer tidløse saker, og den fikk jeg virkelig bruk for da kontoret ble flyttet fra Hasle til Fornebu på det som for mange var dommedagen 12. mars 2020, men som for meg var 25-årsdagen min!

– Snakket blant annet i to timer på telefon med Daniel Franck mens han var ute og gikk tur i skogen til en Magasinet-sak, lagde sak på norske Jonathans liv som supermodell og har laget listesaker, kåringer og tabelltips om norsk fotball. Har måttet forberede og planlegge intervjuene på en litt annen måte, men synes det har gått fint. 

– Og så savnet jeg veldig å kommentere italiensk og spansk fotball for Strive da fotballen tok en ufrivillig pause. Satt og fulgte med live på møtene i Italia der de snakket om når de skulle starte opp igjen, og ble mildt sagt glad da planene for hvordan 2019/2020-sesongen skulle fullføres ble klar. Feira med litt tagliatelle, pesto og gelato til dessert da man endelig kunne begynne å se fram mot Serie A igjen. Det var så krem, det.

– Hva er årets flause til nå?

– At ikke lagkameratene mine på Holmen IF og jeg har fått starte med å trene og spille kamper igjen enda. Satt og telte ned til da Norges Fotballforbund og helsemyndighetene skulle møtes for å diskutere gjenåpninga av fotballen for oss over 20 år. Det ble litt som nyttårsaften; en enorm skuffelse fordi man hadde for høye forventninger. Akkurat som på en nyttårsaften når mor og far kommer hjem for å avbryte hjemmefesten, og alt blir et antiklimaks. 

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

– Her vil jeg gjerne trekke fram to stykker. Lillebroren min Even Lübeck har levert mange gode saker for NTB den siste perioden. Han har en egen evne til å få tak i alle slags mulige folk, noe jeg mener er en viktig egenskap for en journalist. Etter at den usynlige fienden meldte sin ankomst har han omtrent intervjuet alle de største og kuleste norske idrettsutøverne.  

– En annen som stadig imponerer meg er kollega Øyvind Godø i Dagbladet-sporten. I mine øyne er han Norges beste sportsjournalist. Han får tak i langrennsutøvere fra alle verdens hjørner, har et ekstremt bredt og internasjonalt kildenettverk som har blitt bygget opp over flere år, og tenker ofte litt utenfor boksen. Han er også den i norsk sportspresse som oftest får eksklusive sitater fra Therese Johaug og Petter Northug. Han lager grundige og gode saker og behandler alle mennesker på lik måte, uansett hvem du er. 

– Hva gjør du i sommer? 

– Trener, vanner blomster i leiligheten min, er med venner og familie og jakter på gode opplevelser rundt omkring i fedrelandet vårt. Har vært på skikkelig VisitNorway.com-ferie i år. Fant ut at det jaggu var på tide å komme seg til Nord-Norge da jeg aldri har vært lenger nord enn Trondheim før. Var i Harstad, Finnsnes og Tromsø. Senja var helt nydelig, det føltes som jeg reiste rundt i et levende postkort. Deretter gikk turen til Kristiansand med mine nærmeste kompiser noen dager, der strand, slikking av sol og den gode samtalen var i fokus. Har også vært en del på Hvaler a.k.a. «Norges Ibiza», mitt favorittområde for rekreasjon og ro i sjela. 

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie? 

– Synes egentlig det er ganske digg å koble helt av når jeg er på ferie. Sjekker mobilen et par ganger i løpet av dagen, men er ellers veldig offline og prøver å dyrke den analoge dialogen. Hører på noen podkaster, favorittene er svenske Sommar i P1, Wolfgang Wee Uncut og Støvelball. Fyrer avgårde et par snaps til de nærmeste gutta hvis jeg ser noe pent eller tenker på noe som jeg gjerne vil dele, og bruker også Twitter for å få med meg siste nytt om italiensk fotball og elektronisk dansemusikk fra Belgia og Nederland.

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb? 

– Har faktisk aldri vært sommervikar. Men følte meg ikke så veldig fet da jeg sto i mixed zone på Ullevaal stadion etter showkampen mellom 1998-lagene til Norge og Brasil sommeren 2018 og skulle intervjue en av brasilianerne - uten å ane hvem det var. Prøver å ikke lage A4-saker og ville gjerne lage noe eget og eksklusivt, da alle de andre journalistene flokket seg rundt superstjernene Ronaldo, Roberto Carlos og Rivaldo. Men så sto jeg der da, med det som kunne vært hvem som helst. Mens han tok seg en rolig øl stilte jeg et par generelle spørsmål om hva han synes om egen karriere og andre personlige spørsmål så jeg kunne finne ut av hvem han var etterpå. Og litt om Norge. Tilbake på kontoret fant jeg ut at det var Goncalves, og saken om ham ble én av de best leste dagen etter på dagbladet.no

– Ellers hadde jeg også et litt pinlig øyeblikk i en kamp jeg kommenterte, husker ikke hvilken, der jeg rett og slett ikke fikk med meg at én av spillerne som skulle starte hadde blitt skada på oppvarmingen. Det var et eller annet som ikke samsvarte med det som skjedde på banen og mine ark. Jeg meldte feil mann på midtstopperplass hos hjemmelaget i cirka fem minutter før en seer gjorde meg oppmerksom på at han som klarerte, taklet så det suste og jobbet bra defensivt, ikke var på banen. Det var en annen. Bedre å sjekke en gang for mye enn en én gang for lite, der altså.  

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?  

– Kom med egne ideer! Idéutvikling er kanskje den mest utfordrende prosessen med å være journalist. Tenk på hva du selv lurer på. Hvis du synes noe er rart eller ikke burde være sånn som det er, så er det kanskje en sak. Som journalistlæreren min Jacques fra universitetet i Nice sa da jeg studerte i Frankrike: «At en hund biter en mann er ingen nyhet. Men hvis en mann biter en hund, derimot, da snakker vi journalistikk!».

Powered by Labrador CMS