Arne Tumyr leder den islamfiendtlige organisasjonen "Stopp islamiseringen av Norge"
Arne Tumyr leder den islamfiendtlige organisasjonen "Stopp islamiseringen av Norge" (SIAN). (Arkivfoto / foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Islamfiendtlig organisasjon mener kommune begrenser ytringsfriheten: SIAN får holde debatt, men ikke bestemme ordstyrer selv

- Vi har blitt nektet å bruke Vidar Kleppe som debattleder, sier Arne Tumyr.

  • Endret

Kristiansand (NTB): Leder i Stopp Islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, mener Kristiansand kommune setter begrensninger i ytringsfriheten.

SIAN får ikke bestemme hvem de skal bruke som ordstyrer i en debatt om islam.

Fædrelandsvennen skriver at Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) har fått lov til å holde debatter på Kristiansand folkebibliotek, men at Sivilombudsmannen har satt som betingelse at det skal være en nøytral ordstyrer som ikke deler hovedtrekkene i Sians syn.

Siam ønsker at tidligere FrP-politiker og nå Demokratene-medlem, Vidar Kleppe, skal styre ordskiftet, men biblioteksjef Anne Kristin Undlien mener Kleppe neppe vil oppfylle disse kravene.

Dette reagerer Tumyr så kraftig på at han tok opp saken i bystyret onsdag.

– Det blir satt en rekke særkrav til oss som andre organisasjoner ikke møter. Vi har blitt nektet å bruke Vidar Kleppe som debattleder, sa Tumyr fra bystyrets talerstol under åpen spørretime.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) som ledet bystyremøtet, sa at han mener kravene fra biblioteksjefen er i tråd med Sivilombudsmannens føringer. Tumyr var ikke fornøyd med svaret.

– Han sier at kommunen ikke har foretatt seg noe som helst, selv om enhver må se det i urimelige i forskjellsbehandlingen. Han burde ha sagt at Kleppe kunne være ordstyrer, mente han.

Til toppen