Israels ambassade ber Dagbladet beklage overfor alle jøder på grunn av satiretegning

Benjamin Netanyahu er tegnet med hakekors-kropp. Politisk redaktør i Dagbladet, Geri Ramnefjell, sier tegningen beveger seg i grenseland, men at taket må være høyt når det kommer til satire.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter at Dagbladet publiserte en karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ber ambassaden avisen komme med en unnskyldning.

Tegningen viser Netanyahu med en kroppsfasong formet som et hakekors, i tillegg retter han en knyttneve mot en druser, som er en minoritet i Israel.

Årsaken bak publiseringen er en omstridt lov som Israel nylig har vedtatt. Mange mener den nye loven gjør ikke-jøder til annenrangs borgere. Flere minoriteter i Israel frykter at loven legaliserer diskrimineringen av blant annet druserne.

Nå krever Israels ambassade i Norge at Dagbladet fjerner tegningen, skriver Kampanje.

– Vi krever at Dagbladet fjerner den antisemittiske tegningen, og at avisen kommer med en offentlig beklagelse overfor Israel, overfor det jødiske folk i Norge og verden over, sier ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo.

Dagbladet henviser til at tegningen, som er signert Finn Graff, er en satire, som har en friere rolle i norsk presse.

Samtidig sier de at de ikke ville ha trykket sammenligner mellom israelske politikere og nazisme i redaksjonelle tekster.

– Det ligger i satiretegningens natur at taket må være høyere. Satire er per definisjon bevisst overdrivelse. Denne tegningen beveger seg helt i grenseland, noe den erfarne Finn Graff er klar over, sier politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet.

Powered by Labrador CMS