Oslo  20180808.
Den israelske ambassaden reagerer strekt på Finn Graffs Tegning i Dagbladet torsdag 7. august.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Oslo 20180808. Den israelske ambassaden reagerer strekt på Finn Graffs Tegning i Dagbladet torsdag 7. august. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix (Foto: Løvland, Marianne)

Israels ambassade ber Dagbladet beklage overfor alle jøder på grunn av satiretegning

Benjamin Netanyahu er tegnet med hakekors-kropp. Politisk redaktør i Dagbladet, Geri Ramnefjell, sier tegningen beveger seg i grenseland, men at taket må være høyt når det kommer til satire.

  • Endret

Etter at Dagbladet publiserte en karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ber ambassaden avisen komme med en unnskyldning.

Tegningen viser Netanyahu med en kroppsfasong formet som et hakekors, i tillegg retter han en knyttneve mot en druser, som er en minoritet i Israel.

Årsaken bak publiseringen er en omstridt lov som Israel nylig har vedtatt. Mange mener den nye loven gjør ikke-jøder til annenrangs borgere. Flere minoriteter i Israel frykter at loven legaliserer diskrimineringen av blant annet druserne.

Nå krever Israels ambassade i Norge at Dagbladet fjerner tegningen, skriver Kampanje.

– Vi krever at Dagbladet fjerner den antisemittiske tegningen, og at avisen kommer med en offentlig beklagelse overfor Israel, overfor det jødiske folk i Norge og verden over, sier ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo.

Dagbladet henviser til at tegningen, som er signert Finn Graff, er en satire, som har en friere rolle i norsk presse.

Samtidig sier de at de ikke ville ha trykket sammenligner mellom israelske politikere og nazisme i redaksjonelle tekster.

– Det ligger i satiretegningens natur at taket må være høyere. Satire er per definisjon bevisst overdrivelse. Denne tegningen beveger seg helt i grenseland, noe den erfarne Finn Graff er klar over, sier politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet.

Til toppen