IT-bransjen krever at det blir obligatorisk å lære kidsa koding allerede på grunnskolen

- Regjeringen svikter ungene og framtida om de ikke trapper opp undervisningen, mener Heidi Austlid i IKT-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): IT-bransjens organisasjoner går sammen i et felles krav til neste års statsbudsjett.

De vil gjøre koding obligatorisk i skolen, opprette 1.000 flere studieplasser og kartlegge behovet for arbeidskraft.

– Regjeringen svikter ungene og framtida om de ikke nå trapper opp undervisning i koding i grunnskolen, bygger ut 1000 flere IT-studieplasser og legger opp en strategi for hvordan heve den digitale kompetansen til alle yrkesgrupper, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Sammen med arbeidstakerorganisasjonene NITO og Tekna og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia krever IKT-Norge et nasjonalt løft for å heve IT-kompetansen i Norge. Utgangspunktet er bra, men internasjonale rangeringer viser at vi sakker akterut.

– Å investere i digitale ferdigheter hos barn, studenter, arbeidstakere og toppledere er både avgjørende for den enkelte og for vår evne til omstilling, næringsutvikling og til å møte store samfunnsutfordringer innen f.eks. helse og klima, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia.

Organisasjonene viser til at en ekspertgruppe anbefaler å opprette et nytt teknologifag i grunnskolen der elevene får opplæring i programmering. Fra i høst fikk ungdomsskoleelever på 146 skoler tilbud om koding som valgfag. Men det er langt fra nok, mener organisasjonene.

– Vi trenger en helhetlig satsing som strekker seg fra tidlig i skolen til kompetansepåbygging i arbeidslivet, sier direktør for samfunnspolitikk, Terje Sletnes, i Tekna.

Powered by Labrador CMS