Italiensk avis lanserer app som hjelper brukerne å avsløre falske nyheter

- Vi utvikler nå en spesiell app som lar deg skille verifiserte nyheter fra de uverifiserte, forteller Alessandro Barbera, som er kommentator i avisen.

En samlet global mediebransje forsøker nå å takle falske nyheter. Italienske La Stampa gjør det på sin egen måte gjennom en fargekodet app, skriver NRK.

– Sannheten er, at den beste måten å bekjempe falske nyheter på, er å være troverdig. Kommuniser med leserne, foreslå verktøy for dem. Vi utvikler nå en spesiell app som lar deg skille verifiserte nyheter fra de uverifiserte, sier kommentator Barbera til NRK.

Nyhetene blir fargemerket etter trafikklysprinsippet.

Rødt er en falsk nyhet, gul er tvilsom og grønn er sann, skriver NRK, som også forteller at franske La Monde har sitt eget system, Decodex.

Italiensk offentlighet har slitt med blant annet politiske partier som har leflet med mindre troverdige nyheter, som har skapte behov for noe som skal skille mellom sannheter og usannheter i større grad.

I Norge gikk NRK, VG og Dagbladet sammen om nettstedet Faktisk.no nå nylig, der SKUP-vinner Kristoffer Egeberg er redaktør. Nettsiden har til hensikt å faktasjekke det norske ordskiftet.

Til toppen