Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn representerte Den norske kongefamilien under feiringen av Kong Carl Gustafs 70-årsdag i Stockholm.
Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn representerte Den norske kongefamilien under feiringen av Kong Carl Gustafs 70-årsdag i Stockholm. (Foto: Reuters / Slottet.no)

Jeg har aldri stått i første rekke for Kongehuset. Men følte et visst ubehag når jeg så hvor ustyrtelig «festlige» mange gjorde seg på skilsmissen

KOMMENTAR: - Samlivsbrudd er ikke morsomt - selv for kongefamilien, skriver TA-redaktør Ove Mellingen.

  • Endret
  • OVE MELLINGEN, sjefredaktør i Telemarksavisa.

Kommentaren er opprinnelig publisert på TA.no. Les flere tekster fra Mellingen på TA.no.

Jeg har aldri stått i første rekke for å forsvare Kongehuset.

Det har jeg i grunn ikke tenkt å gjøre nå heller, men jeg må innrømme at jeg følte et visst ubehag når jeg så hvor «morsomme», hvor ustyrtelig festlige, mange gjorde seg på bekostning av skilsmissen som ble kjent i helgen, mellom Ari Behn og prinsesse Märtha Louise. 

OVE MELLINGEN, sjefredaktør i Telemarksavisa.
OVE MELLINGEN, sjefredaktør i Telemarksavisa.

Saken er den at det samme som skjer med svært mange andre også har skjedd med dem.

Grunnlaget for samlivet forsvinner. Man trenger slett ikke være noen naiv engel for å mene at nettopp dette er vondt.

Spesielt fordi det finnes tre barn inne i det hele. Mellom åtte og tretten år. 

Samlivsbrudd er helt nødvendig noen ganger, tror jeg, men alltid vondt. Og slett ikke morsomt, selv når det også rammer folk som man i utgangspunktet kanskje har et distansert forhold til.

Jeg kan bare ane hvordan de to og ungene deres, har kviet seg for at dette skal bli kjent og hvordan resten av familien også har stålsatt seg for nyheten om bruddet. 

Slikt er vondt for alle, men jeg vil anta at det gjør ekstra vondt for folk som vet at i ukene framover vil alle aviser med en egen avdeling for sladder stadig finne nye vinkler og de kulørte ukebladene stadig finne nye venninner og tilkommende forhenværende som de kan fotfølge. 

Egentlig er det underlig å tenke på at det finnes en lang rekke publikasjoner, mange flere i land som Tyskland, England, USA og Italia, som mer eller mindre livnærer seg på rykter om folks samliv og samlivsproblemer.

Om man skulle komme i skade for å bla i noen av disse publikasjonene, der snikfotografer i sanddynene, kanskje har fått et blinkskudd av en eller annen prinsesse som skifter badedrakt, eller en eller annen forelsket prins som gir damen sin en klem, om man blar i disse så synes jeg i grunn vi har en god presse i Norge. 

Så kan man selvfølgelig diskutere det presseetiske i at NRK, NTB og TV 2 åpenbart ble enige med Kongehuset om når de skulle publisere det ferske samlivsbruddet i vår kongelige familie.

Det ble kjent med få sekunders tidsdifferanse fredag kveld. 

Om denne saken er av konstitusjonell viktighet, så burde vel frie nyhetsmedier ikke la seg redigere av Kongehuset.

Og om den ikke er av så stor betydning for landet, selv om Märtha er i arverekken til tronen, så er den omfattende vegg-til-vegg-dekningen som vi antakelig står ovenfor kommende uker, påfallende og spekulativ. Ja direkte kynisk. 

Uansett er det slett ikke morsomt at en mor og far med tre unge døtre skiller lag.

Spesielt ikke for dem det gjelder.

Til toppen