Journalisten Magda Gad på oppdrag for Expressen i Mosul.
Journalisten Magda Gad på oppdrag for Expressen i Mosul. (Bilde: Expressen / Skjermdump)

SVENSK JOURNALIST:

– Jeg har holdt tett lenge, men nå har jeg valgt å bryte tausheten og gå ut med det jeg har sett – at jeg har blitt vitne til krigsforbrytelser

Den svenske journalisten Magda Gad har i nesten ett år befunnet seg ved fronten i krigen mot IS. Hun sier at hun har dokumentert grusomme overgrep i Mosul.

  • Endret

Irakiske regjeringsstyrker begår grusomme overgrep under offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS, avslører den svenske avisa Expressens journalist i Irak.  

Magda Gad har dekket offensiven mot IS i ett år for Expressen og forteller nå om krigsforbrytelsene hun har blitt vitne til, begått av irakiske sikkerhetsstyrker som også Norge har vært med på å trene opp og samarbeider tett med.

– Jeg har holdt tett lenge, men nå har jeg valgt å bryte tausheten og gå ut med det jeg har sett – at jeg har blitt vitne til krigsforbrytelser, skriver hun.

Halshogging

Gad forteller hvordan unge men blir bakbundet, mishandlet og skutt fra kloss hold, og hun forteller om rakettangrep mot tett befolkede bydeler med tusenvis av kvinner og barn.

Expressen-journalisten forteller også om Falah Aziz, «politiets egen halshogger», som skryter av å ha skåret hodet av 50 levende mennesker og av å ha drept i alt 130 IS-krigere.

– Slakter dem

– Jeg sverger på at vi hver dag slakter dem, som de har slaktet oss, sier han til avisen.

På Facebook-siden sin holder han opp en blodig kniv på profilbildet. Filmer viser hvordan han skjærer hodet av en mann mens irakiske politifolk står og ser på. På en annen film går Aziz sammen med irakiske styrker rundt med et avkappet hode, og andre opptak viser hvordan de grovt mishandler bakbundne menn på et gulv.

Ifølge Expressen ser Aziz ut som en hvilken som helst irakisk politimann eller soldat.

Krigsforbrytelser

Professor emeritus i folkerett Ove Bring er ikke i tvil om at halshoggingene og mishandlingen av de angivelige IS-krigerne er krigsforbrytelser.

– Dette er en oppførsel som har vært ulovlig siden 1899 og den første fredskonferansen i Haag, sier han til Expressen.

Ifølge irakiske myndigheter er slaget om Mosul, som IS tok kontroll over i 2014, nå helt i sluttfasen. Irakiske styrker har de siste ukene kjempet for å ta tilbake kontrollen over gamlebyen.

Til toppen