VG sine tilsynelatende forsøk på å drive folkeopplysning ved å tilby leseren løsninger på problemer de ikke visste de hadde, gjør mer skade enn nytte, skriver Psykolog Fredrik Lian

Debatt

Jeg har i lang tid nærmest revet av meg håret etter å ha skummet gjennom forsidene til VG

«Det er et tankekors at vi psykologer behandler angst, mens Norges mest leste avis tjener penger på å skape det», skriver Fredrik Lian.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • FREDRIK LIAN, psykolog ved Lian & Fjell psykologtjenester

Etter å ha lest tittelen helgens VG: «Mange drar ikke til legen – Kreftsymptomene du ikke må overse», toppet det seg for min del.

VG sine tilsynelatende forsøk på å drive folkeopplysning ved å tilby leseren løsninger på problemer de ikke visste de hadde, gjør mer skade enn nytte.

Og de vet det.

En av VG sine mest brukte strategier for å fange lesere er å spille på det som trolig er menneskets mest primitive følelse – angsten. Det er enormt effektivt.

Ingen vil dø, og blir vi redde nok for døden er vi villige til å betale det aller meste for å unngå det. Her har VG bygd opp en solid forretningsmodell.

Med skremmende titler som «Disse kreftformene bør du ikke overse» med et tilhørende bilde som illustrerer smerter i halsregion, mage eller rygg, er det ikke til å unngå at de aller fleste nå må revurdere sine forkjølelsessymptomer.

Med en potensiell svulst i halsen blir mange naturlig nok engstelige, noe vi dermed blir motivert til å regulere ned. Dette kan også VG hjelpe deg med, så lenge du betaler for det gjennom et abonnement på VG+.

Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at akkurat disse artiklene ligger bak betalingsmur. Det er ren kynisme fra VG sin side.

Men problemet stopper ikke ved at det er en utspekulert forretningsmodell, eller at det er clickbait forkledd som folkeopplysning – det SKAPER og opprettholder også menneskelig lidelse.

Angsten, følger en omvendt u-kurve. Det vil si at den øker ganske raskt når hjernen tolker noe som en fare, og går ned igjen gradvis når den erfarer at vi verken er skadet eller er i ferd med å dø.

Du trenger med andre ord ikke å gjøre noe som helst for å få dette til å skje, så lenge du ikke er i umiddelbar reell fare – det håndterer kroppen vår selv. Men det er ikke alle som får erfaringen av at den går ned av seg selv.

Årsaken er at mange av oss forsøker å regulere ned angsten på egen hånd ved å sikre oss at det vi er redde for ikke kommer til å skje – som for eksempel å dø av smertene i halsen. Eller å forsikre oss om at hodepinen vi har på søndager ikke egentlig er en massiv hjernesvulst.

Slike sikkerhetsstrategier innebærer for eksempel å google seg fram til symptomer, i håp om å finne en bekreftelse på at de symptomene du har ikke er noe å være redde for. Problemet er at du alltid finner ordet kreft, ALS eller MS i en av artiklene du leser.

Det som var ment til å roe deg ned forhøyer og opprettholder dermed angsten. Andre går ofte til fastlegen for å sjekke symptomene. At en lege sier du er frisk, eller at du lander på en artikkel som overbeviser deg om at du er forkjølet og ikke kreftsyk, kan oppleves som den ultimate beroligende effekt på angsten.

Det er denne følelsen vi alle er på jakt etter, og som VG ønsker å tilby deg bak betalingsmur. Problemet er skremselspropagandaen i seg selv, ikke det at de tar betalt for å roe deg ned – det gjør det bare enda mer kynisk.

Alle disse titlene er VG-titler. Alle spiller på en eller annen fobi, og alle tilbyr en slags "løsning".

Det er et tankekors at vi psykologer behandler angst, mens Norges mest leste avis tjener penger på å skape det.

Sukk.

Powered by Labrador CMS