- Dette er ikke en kritikk av de NRK-ansatte - det går bare ikke an å lage meningsfulle nyhetssendinger fra et så stort distrikt som Troms og Finnmark på de ynkelige minuttene som er tildelt, skriver Vigdis Bendiktsen. Bildet viser nyhetsanker Tom Søbstad i arbeid.

Debatt

Jeg skjønner at NRK må fornye seg. Men er det nødvendig å rasere hovedsendinga i distriktene til 5 minutter?

- Dette var et ynkelig tilbud, mener Vigdis M. Bendiktsen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Gjennom jula irriterte jeg meg over distriktsnyhetene i NRK. Sendingene som dekker både Troms og Finnmark, varte i fem minutter og ga stort sett ga null og niks av innhold. Men som journalist vet jeg jo at jula er mildt sagt nyhetsfattig, så jeg slo meg til ro med det. 

Forskrekkelsen var desto større da jeg ble fortalt at dette kom til å bli en permanent situasjon fra nyttår. Ikke bare det, det skulle visst nok være en forbedring, fordi man nå skulle få tre sendinger utover kvelden, noe som skulle gi rom for oppdateringer. Ja, jammen hørte jeg forbedring. 

- Vi må styrke distriktenes digitale relasjon til publikum, uttalte NRK-direktør Grethe Gynnild-Johnsen for knapt et år siden. Allerede da antydet hun et «jevnere tilbud» gjennom dagen. Ifølge Medier24 var hun da tydelig på at ingenting ennå var foreslått eller bestemt, ei heller tidsaspektet i disse vurderingene. Når vi ser resultatet i dag, står det ikke til troende. Den godeste direktøren hadde nok allerede en plan. 

Mantraet er som vanlig at for få unge ser på sendingene. Nå har vel aldri de aller yngste vært dem som har vært mest opptatt av nyhetssendinger, ikke engang da TV var det nyeste vi hadde av moderne teknologi. Så når NRK skal fange de unge, kan det umulig være med nyhetssendinger. 

Mens de pønsker på hva det skal være som skal rive de unge ut av Googles og sosiale mediers favntak, kunne NRK-ledelsen kanskje tenke på det gamle ordtaket om kaste barnet ut med badevannet. Nasjonalt hadde 18.45-sendinga (minner om at det til høsten 2013 var 18.40-sendinga) et snitt på 382.000 seere i fjor, hvorav nesten halvparten var over 60 år. Over 60, skrekk og gru, men kjære NRK, vi lever ennå, 20-25 år etter fylte 60, skal vi tro statistikken. Vi er ennå mange som setter pris på utfyllende reportasjer fra det distriktet vi lever i, og som har tid til å se og høre på.

Jeg skjønner at NRK må fornye seg, at institusjonen i likhet med avisene, må forholde seg til den digitale utviklinga og sosiale medier.  Men NRK har i dag rundt 3500 ansatte og et driftsbudsjett på nesten 5,7 milliarder kroner. Det burde i denne omgang være unødvendig å rasere hovednyhetssendinga i distriktene fra nesten 20 minutter (høsten 2013) til fem minutter i dag. Hva er det de velkvalifiserte journalistene på NRKs distriktskontorer nå skal gjøre som skal veie opp for daglige nyhetsreportasjer fra vårt distrikt?

Fra NRKs side presenteres det nye programmet «Norge nå» og det at vi nå får tre fem minutters nyhetssendinger (som i realiteten er kortere enn 15 minutter) som det store løftet og framskrittet for distriktene. 

Muligens er programmet «Norge nå» ment å svare på kritikken om at Dagsrevyen har så få nyheter fra distriktene. Men etter å ha sett på «Norge nå», kan jeg bare konstatere at så umulig kan være tilfelle. Ifølge programoversikten er det snakk om 78 sendinger. Det betyr at man i beste fall kan håpe på tre-fire sendinger fra de enkelte fylker. Programserien er vel grei nok, men jeg beklager direktør Gynnild-Johnsen, jeg vil heller høre nærmere om hvorfor for eksempel Hålogaland Teater i 2017 har såpass dårlig publikumsbesøk enn om bacon og førerløse biler. Jeg vil heller ha mer tid, til distrikts-TV og –radio som kan speile de lokalsamfunn vi bor i.

For hva er det vi får gjennom de tre ganger fem nyhetsminuttene vi er tildelt, som i tillegg kortes ned med egenreklame som allerede er gjentatt til det kjedsommelige? Vi får minimale nyhetsbulletiner, som gjør at du sitter igjen med flere spørsmål enn svar, hvis du da i det hele tatt har oppfattet hva bulletinen handlet om. Noe av tida brukes til å fortelle oss at vi får oppdatering om saker de ikke har tid til å utdype, i neste sending senere på kvelden, eller neste dag. Hva er vitsen hvis man allerede har noe mer å si om saken?

Vi har mistet været. Det vil si det leses opp noen ganger, samtidig som vi får vist (flotte) bilder fra landsdelen. Jeg har kanskje ikke klart å prioritere mellom oppleser og bilder, eller jeg er for treg i oppfattelsen, men uten værkart har jeg så langt ikke fått med meg et eneste varsel for Troms.

La det være sagt, dette er ikke kritikk av de ansatte. Hadde jeg vært i deres situasjon, hadde jeg ikke vært særlig glad. Det går som kjent ikke å lage gull av gråstein, heller ikke meningsfulle nyhetssendinger fra et så stort distrikt som Troms og Finnmark, på de ynkelige minuttene som er tildelt.

Her trenger vi virkelig et distriktsopprør. For så ille som det er nå, kunne NRK nesten like godt legge ned distriktssendingene, som å by oss det de gjør i dag. Kanskje er det også hensikten? Hvis tilbudet blir dårlig nok, vil vel ingen klage om det i neste omgang forsvinner. 

Powered by Labrador CMS