Erling Borgen, journalist - innfelt: Lars Joakim Skarvøy og VG-ledelsen.
Erling Borgen, journalist - innfelt: Lars Joakim Skarvøy og VG-ledelsen. (Foto: NTB Scanpix / Medier24)

DEBATT

Jeg ville aldri drømme om å offentlig­gjøre eller gjengi utdrag fra off-the-record samtaler

«Skarvøy og VG refererer nå åpent og fritt fra denne off-the-record-samtalen. Det er uhørt og et klart brudd på presseetikk og på kildevernet», skriver Erling Borgen.

  • Endret
  • ERLING BORGEN, professor, journalist, filmskaper, forfatter og samfunnsdebattant. Innlegget ble publisert på hans Facebook og gjengitt med tillatelse. 

 

VGS OMGANG MED KILDEVERNET

I natt har jeg lest VGs 54 sider lange granskingsrapport om Giske-saken. VG beklager, unnskylder og erkjenner en rekke feil og mangler.

Etter mitt syn kan ikke denne saken stoppe her. I et intervju i går kveld med nettstedet M24 sier journalist Lars Joakim Skarvøy at han ikke har ”fabrikkert” det omstridte sitatet fra kvinnen. Hans påstand blir dermed at Sofie lyver og at han snakker sant.

I intervjuet med M24 opplyser han samtidig at en av samtalene han hadde med kvinnen, var en såkalt ”off-the-record-samtale.”

I mitt journalistiske arbeid har jeg utallige ganger inngått avtaler om off-the-record samtaler. Det er bakgrunns-samtaler vi journalister ofte gjennomfører for å få økt innsikt og mer informasjon om saker vi jobber med.

Jeg ville aldri drømme om å offentliggjøre eller gjengi utdrag fra slike samtaler.

Men Skarvøy og VG refererer nå åpent og fritt fra denne off-the-record-samtalen. Det er uhørt og et klart brudd på presseetikk og på kildevernet. Slik prøver man dessverre å redde sitt journalistiske rykte.

I VGs granskingsrapport, som alle nå kan lese, siteres det blant annet følgende fra denne off-the-record-samtalen: ”Hun bekrefter også at hun syntes det var ekkelt, men vil ikke siteres på det».

Men nå siterer VG henne på dette. Vi som ikke var tilstede, kan ikke ane om dette ble sagt og er riktig referert. Men Skarvøy henger henne nå ut som løgner.

Hvem stoler vi på? På journalist Skarvøy, som nå har fått seks måneders permisjon med full lønn, eller på Sofie.

 

– Sofie kom med merknader

I sitt tilsvar skriver nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, i en e-post til Medier24:

«Kildevernet er ikke Sofies ansvar - det er fullt og helt vårt ansvar å ivareta det. Det har vært diskutert inngående og er ivaretatt i rapporten. Og vi redegjør for det i innledningen.

Sofie har i forkant blitt orientert om evalueringen og at den vil bli gjort offentlig. På tirsdag leste hun gjennom den sammen med sin støtteperson, og kom med merknader som vi inntok i rapporten.

Vi er veldig takknemlige for at Sofie ville bidra til arbeidet med evalueringen slik at vi kan lære av det som skjedde.»

Til toppen