MARIENLYST - NRKs hovedkontor.
MARIENLYST - NRKs hovedkontor. (Foto: Wikimedia Commons)

Journalistene i NRK og Amedia vil ha felles kjøreregler for sitering

Men skepsis i konsernledelsen.

Dagens Næringsliv melder torsdag at de øverste tillitsvalgte i NRK og mediekonsernet i Amedia ønsker felles kjøreregler som reduserer konflikter i konkurransen, og irritasjonsmomenter som manglende kreditering og sitering.

– Vi har sett med forundring på hvordan vi kom til at vi skal kjempe mot hverandre, når vi heller skulle kjempe sammen for best mulig journalistikk, sier Sidsel Avlund, leder for journalistlaget i NRK til DN.

Nå foreslår hun og leder i Amedia NJ, Britt-Ellen Negård, at redaktørene utarbeider felles kjøreregler om hvordan man siterer, dyplenker, hva man gjør med saker bak betalingsmur - og kanskje også regler for tidspunkter.

– Behandler vi hverandre med respekt, får begge parter glede og nytte av dette. Det er ikke meningen at vi skal utslette konkurranseforholdet oss imellom, sier Negård.

Konserndirektør Stig Finslo i Amedia er skeptisk, og viser blant annet til redaktørenes urokkelig publisistiske ansvar og råderett.

– Vi har klare publisistiske prinsipper som ligger til grunn for vår virksomhet, og disse skal vi respektere. Vi har allerede etiske og opphavsrettslige retningslinjer på disse områder som står seg. Å lage regler for tidspunkt for publisering, eller hva man kan tillate seg å publisere, er noe vi ikke skal gi oss i kast med, sier Finslo til DN.

NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen er imidlertid mer positivt innstilt.

Til toppen