(Anders Anundsen i Justisdepartementets skrytefilm).
(Anders Anundsen i Justisdepartementets skrytefilm).

Justisministeren brøt loven i PR-film: Krediterte ikke komponisten

- Plikt til å angi opphavsmannen selv om man har rett til å bruke det, sier jus-stipendiat.

  • Endret

Oslo (NTB): Justisminister Anders Anundsen (Frp) har brutt åndsverkloven ved å ha unnlatt å kreditere komponisten som har laget bakgrunnsmusikken i videoen «Trygghet i hverdagen», skriver Aftenposten.

– Loven pålegger en plikt til å angi opphavsmannens navn selv om man har økonomiske rettigheter til å bruke musikken, sier stipendiat Irina Eidsvold Tøien ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Hun viser videre til at Norge er tilknyttet Bern-konvensjonen og at den internasjonale avtalen dermed også ble brutt.

Videoen lå ute på regjeringens nettsted i tre dager før Departementenes sikkerhets- serviceorganisasjon (DSS) lastet opp en ny versjon av videoen, denne gang med kreditering av komponisten. DSS' kommunikasjonsansvarlig Margot Vågdal sier komponistens navn ble lagt til så fort man ble oppmerksom på saken etter henvendelser fra Aftenposten og andre.

Anundsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar til saken, men hans kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen sier departementet beklager at første versjon av filmen ikke oppfylte lovens krav til kreditering av musikken.

Musikkstykket som er brukt i filmen, heter «Ambient Drum n Bass» og er komponert av frilansartisten Audiodepartment/Philipp. Han er en av brukerne som er registrert på nettstedet Audioungle, som tilhører det australske selskapet Envato Market.

(©NTB)

Til toppen