TAREK ATIA startet den første lokalavisen i Kairo.
TAREK ATIA startet den første lokalavisen i Kairo. (Bilde: )

- Kairo har ni millioner innbyggere. Vi startet den første lokalavisa i byen

Tarek Atia besøkte norske redaktører.

Tirsdag er det tid for konferansen «Medieleder 2015», som er en felles vårkonferanse for Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening.

Nest første post ut på programmet var besøk fra egypt-amerikaneren Tarek Atia, som har flyttet hjem fra USA til Egypt - for å jobbe som journalist og redaktør.

Og etter å ha jobbet i flere av de eksisterende de seneste åra, startet han nylig en «lokalavis». Den første i hovedstaden, faktisk:

- I Norge har alle byer lokalaviser. I Kairo, en by med ni millioner mennesker, har vi ingen lokalaviser. Vi er den første, sa Atia til de vel 150 medielederne i salen.

Tarek Atia intervjues av programleder og VG-redaktør Jane Throndsen.
Tarek Atia intervjues av programleder og VG-redaktør Jane Throndsen. Bilde:

Han fortalte en nyansert bilde av situasjonen i Egypt, der han ikke ville være med på at den «arabiske våren» var over.

- Vi har mange problemer, men den arabiske våren er ikke over. Det er et større bilde enn du ofte ser i de store overskriftene, sa Atia, med en oppfordringer til internasjonal presse:

- Fortell også menneskelige historier fra Midtøsten. Revolusjonen pågår fortsatt, og det er mennesker som står for den. Ikke bare fortell om myndighetene.

Atia er en av de som nå står på for å etablere en egyptisk redaktørforening, et arbeid Norsk Redaktørforening har fulgt tett og bidratt til. Og selv om det fins mange medier i landet, er det som antatt ikke bare lett å drive fri og uhildet journalistikk.

- For eksempel har vi en presseforening i Egypt, men den er kun for papiraviser. Og etter en antikvarisk lov i Egypt er det forbudt å drive journalistikk uten å være medlem her, sa Atia.

Til toppen