Journalist i NRK P3, Peder Haugfos. Foto: NRK.

Kan man bytte seg fra binders til bil? NRK P3s Peder Haugfos skal gjøre et forsøk i sommer

På fem uker skal han se om han får bindersen til å bli en bil – kun ved å bytte ting. –  Budskapet her er å ha fokus på miljø, sier han til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Peders lille sommerprosjekt» som han selv kaller det, skal gå over hele sommeren og være en fast radio-spalte på P3. På fem uker skal Haugfos prøve å skaffe seg en bil – kun gjennom å bytte til seg nye ting.

Bytteprosjektet er inspirert av Kyle McDonald fra Montreal, som begynte med en binders og endte opp med et hus – gjennom flere bytter over en periode på et år. 

– Dette jo ment som et stunt og som underholdning – et morsomt prosjekt å prøve seg på i Norge. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få så mye respons som jeg har fått – folk syntes det er veldig gøy. Så jeg håper jo at det vil inspirere, sier Haugfos til Medier24. 

Hovedmotivasjonen til prosjektet er å motivere folk til å bytte i stedet for å kjøpe seg noe nytt.

– Jeg vil vise at det er en vinn-vinn situasjon å bytte ting. Det er så lett å gjøre, og i tillegg kan man vinne på det. 

På bytteeventyr

– I P3 er vi opptatt av å prøve og feile, så jeg skal gå rundt på direktesendt radio og stoppe folk rundt meg for å høre om de vil bytte noe de har, forteller han.

I tillegg vil Haugfos benytte seg av sosiale medier for å markedsføre prosjektet og for å prøve og bygge opp et bytte-samfunn.

– Jeg vil bruke Instagram som en kanal for å skape møteplasser for folk i målgruppen. Vi jobber etter P3-strategien om å treffe målgruppen der de er.

Haugfos har gjort tre bytter så langt når han snakker med Medier24 – og har gått fra å ha en binders til et håndsydd lommetørkle verdt 500 kroner. 

– Hvordan tenker du å få byttet fra deg et lommetørkle? 

– Jeg tenkte faktisk at jeg skal finne noen som går i dress og som ser ut som at de trenger et tørkle. 

– Det blir spennende å se om jeg faktisk klarer å nå målet. Ifølge World Health Organization (WHO) er overforbruk en av de største utfordringene i verden nå. En måte å løse det på er å ikke kjøpe, men å bytte. Så budskapet her er å ha fokus på miljø, sier Haugfos.

Peder fikk byttet bindersen mot en lighter, senere fikk han byttet lighteren mot et lommespeil. Foto: NRK.

Hvis Haugfos klarer målet med å bytte til seg en bil – vil han donere bilen til veldedighet.

– Jeg har tenkt at jeg skal donere bilen under P3-aksjonen eller til miljøaktivister. 

På sluttet av den første dagen endte reporteren med et håndsydd lommetørkle verdt 500 kroner. Foto: NRK.
Powered by Labrador CMS