NRKs profilering av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet»
NRKs profilering av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» (Bilde: NRK / Faksimile)

Hør på Kurér:

Karl Henry Nøkling avslørte dårlig research og bildebruk fra NRK Brennpunkt. Nå har han funnet enda flere svakheter

PODKAST: – Jeg må si at jeg er veldig skuffet over media, for jeg trodde at de etterprøvde hverandre når det var noe som skurret, sier Karl Henry Nøkling (61). Han avslørte feil i Brennpunkts dokumentar - og nå har han funnet nye svakheter.

I denne ukens medieprogram Kurér, tar NRK selv opp den mye omtalte saken som kom i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren om tiggere og kriminelle i Bergen.

Fem dager etter at TV-dokumentaren ble sendt, avslørte privatpersonen Nøkling flere svakheter i dokumentaren.

Blant annet brukte redaksjonen flere bilder av penger som skulle bevise «tiggerne» sin velstand, men som viste seg å komme fra helt andre steder.

 

 

Skuffet over journalister

Det var det ikke journalister som avslørte, men en 61-åring fra Haugesund, som tidligere har vært frivillig i Kirkens bymisjon.

Det mediekritiske radioprogrammet Kurér.
Det mediekritiske radioprogrammet Kurér. Foto: NRK

I Kurér sier Nøkling at han er skuffet over norske journalister.

– Jeg må si at jeg er veldig skuffet over media generelt, for jeg trodde i mitt naive sinn at media etterprøvde hverandre når det var noe som skurret. Da jeg hadde påvist at det var noe som skurret, så var det fremdeles ingen som sjekket, sier Nøkling og fortsetter.

– Dagen etter tok jeg et nytt søk og fant to nye bilder som journalistene selv ikke klarte å finne. Jeg må si at jeg er overrasket, sier han til Kurér.

 

Mener å ha funnet flere svakheter

Nå mener han å ha funnet flere svakheter med Brennpunkt-dokumentaren.

Fortellerstemmen i dokumentaren sier:

De tjener millioner, og overfører via pengebyråer, altså utenfor banksystemet. Bare fra Bergen er det sendt 100 millioner kroner fra privatpersoner - til privatpersoner i Romania, de siste fem årene.

Nøkling forteller til Kurér:

«De 100 millionene delt på fem år, hvorfor gjør de det? Er det for å blåse opp tallene, når en bevisst bruker hundre millioner over fem år?», spør han seg.

Kurer forteller i dokumentaren at Nøkling fant tall fra SSB, som viser at tre av fire av de rundt 1000 rumenerne som bor fast i Bergen har vanlig og lovlig inntekt.

«Så fant han en rapport fra et økonomiuniversitet i Bucuresti, som viser at fire av 10 rumenere mangler egne bankkonto. Det kan forklare at rumenere overfører penger utenfor det tradisjonelle bankvesenet. Sannsynlighet er altså at deler av pengeoverføringene Brennpunkt snakker om er hvite og lovlig penger og ikke knyttet til kriminell virksomhet», forteller programleder Lars Erik Ertzgaard Ringen i Kurér. 

 

Brennpunkt-redaktør: – Vi kunne presisert

Brennpunkt har redigert om dokumentaren sin i etterkant av privatpersonens funn.

Redaktør Odd Isungset forsvarer fortsatt dokumentaren, men sier de kunne vært tydeligere på det med pengene:

Odd Isungset, redaktør for NRK Brennpunkt.
Odd Isungset, redaktør for NRK Brennpunkt. Foto: Gorm Kallestad

– Det er godt mulig at vi kunne presisert akkurat det, men så vidt jeg vet har Romania et godt utviklet banksystem og såvidt vi har undersøkt, bruker folk som er i lønnet arbeid i Norge i hovedsak det ordinære bankvesenet, sier han og fortsetter:

– Men det er klart at vi kan ikke påstå eller garantere at alt dette stammer fra kriminell virksomhet og det sier vi heller ikke, forteller han til Kurér.

Overfor Medier24 utdyper også Isungset: 

- Rapporten om rumensk bankvesen gir ikke noe grunnlag for kritikk av den ene setningen i Brennpunkt som handler om pengeoverføringer utenfor banksystemet. Rapporten bekrefter derimot at de fattigste ikke har bankkonto.

-Vi har kun sagt at nettverket som vi har kartlagt overfører store summer utenom banksystemet, og at disse pengene stammer fra organisert kriminalitet. Det bekreftes av politiet og av en rekke dommer om prostitusjon og menneskehandel fra Bergen, Stavanger og Kristiansand, sier han. 

Til toppen