Kjetil Rekdal og Kenneth Fredheim er kommentatorer på privatlandskampen mellom Slovakia og Norge på City arena (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Kenneth Fredheim (52) har kommentert fotballgutta siden 90-tallet. Tirsdag kveld blir det et vemodig landslagsfarvel for ham og Discovery

Kommentatorveteranen kommenterte Norges A-landslags for siste gang i denne omgang tirsdag.

  • Endret

– Det er vemodig. Når man er veldig glad i norsk fotball og har fått være med på hele den norske landslagsoppturen på 1990-tallet under mine år i NRK, sitter man hele tiden med drømmen om at vi skal komme oss dit igjen og være med i mesterskap igjen.

- Landslaget skal være vårt ypperste produkt. Det har vært spennende og gøy, men samtidig også temmelig frustrerende innimellom å følge det norske landslaget de fire siste årene, sier Discovery-kommentator Kenneth Fredheim til NTB.

Landslagsfotballen flytter til TV 2 etter fire år på TVNorge-kanalene, mens Fredheims entusiastiske og veltimede kommentarer skal fortsatt prege Eliteserien hjemme.

 

Kroatia var høydepunktet

– Det store høydepunktet i de fire årene vi har hatt rettighetene, er høsten der vi slo Bulgaria, Malta og Kroatia. Særlig hjemmekampen mot Kroatia, hvor vi slo en europeisk toppnasjon, var i særdeleshet en stor kamp å kommentere.

- Det ble i etterkant antydet at kroatene ville bli kvitt landslagssjefen sin, men det tar ikke bort noe av prestasjonen i den kampen, sier Kongsberg-mannen.

Senere den høsten feilet Norge i EM-spill mot Ungarn.

Fredheim fylte 52 år tirsdag. Bursdagen ble brukt til å kommentere Norges bortekamp mot Slovakia i Trnava.

 

Kroatia-mareritt

Øst-Europa er også stedet der Fredheim hadde en av sine vanskeligste kamper i boksen. Få glemmer matchen i Zagreb, hvor Fredheims krystallklare stemme knapt ble hørt hjemme i Norge før han fikk beskjed om å overta headsettet til sidekommentator Lars Tjærnås.

– Kanskje Europas frykteligste stadion, så totalt nedslitt og utrivelig som bare Maksimir kan være. Teknikken sto i stil, for å si det sånn. Det virket ikke som de som produserte kampen for oss hadde noen som helst kontroll.

- Jeg hørte knapt Lars der jeg satt og lyden jeg hadde på øret var ikke bra, men jeg tenkte aldri at det var like ille hjemme i Norge.

– Hvordan det er mulig å få til så dårlig lyd, vet jeg ikke. Jeg fikk plutselig beskjed om å overta headsettet til Lars, siden de ikke hørte lyden fra hovedkommentator hjemme i Norge. Da blir du hjelpeløs som kommentator. Jeg kunne ikke gjøre noe som helst, men fikk all kjeften. Kampen var forferdelig i tillegg (1-5-tap). Det var en tung kveld, sier Fredheim.

Til toppen