Khadija Ismayilova intervjuer en amerikansk senator i Baku sommeren 2014.
Khadija Ismayilova intervjuer en amerikansk senator i Baku sommeren 2014. (Foto: Kyle Parker, Creative Commons-lisens)

Khadija Ismayilova avslørte omfattende korrupsjon. Nå har myndighetene dømt henne til fengsel

Tidligere Fritt Ord-vinner dømt til sju og et halvt års fengsel i Aserbajdsjan.

Baku (NTB-Reuters-AFP): En aserbajdsjansk domstol har dømt gravejournalisten Khadija Ismayilova til sju og et halvt års fengsel for korrupsjonsanklager hun avviser som oppdiktede.

En domstol i Baku fant tirsdag den prisvinnende journalisten skyldig i underslag, ulovlig forretningsvirksomhet, skatteunndragelse og misbruk av sin stilling. Dommen lød på sju og et halvt års fengsel.

Påtalemyndigheten la ned påstand om ni års fengsel for 39-årige Ismayilova, som lenge har vært en torn i øyet for regimet, blant annet som følge av sine avsløringer om korrupsjon i det offentlige.

Hun har også rapportert om forretningsvirksomheten til president Ilham Alijev og hans familie, samt menneskerettighetsbrudd i Aserbajdsjan.

Ismayilova har avvist tiltalen mot seg som politisk motivert og et forsøk på å stanse henne i å bedrive kritisk journalistikk. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International mener 39-åringen er en samvittighetsfange.

– Vi er uenige i dommen og planlegger å anke den. Straffeutmålingen er ikke berettiget og har blitt forhåndsbestilt, sier Ismayilovas advokat Fariz Namazly til Reuters.

Ismayilova jobber som journalist i det amerikansk-finansierte nettverket Radio Free Europe/Radio Liberty. I 2012 ble hun tildelt Fritt Ords pressepris.

(©NTB)

Til toppen