PFU-medlemmer Nina Fjeldheim, Anne Weider Aasen og Reidun Førde.
PFU-medlemmer Nina Fjeldheim, Anne Weider Aasen og Reidun Førde. (Bilde: Gard L. Michalsen)

KK og Nettavisen felt i PFU: Fortalte ikke at Tomine Harket-intervju var fra pressemelding for Max Factor

Utvalget slår fast at mediene kunne omtale saken, men at de skulle ha fortalt hvor intervjuet var hentet fra. Mens KK «brøt god presseskikk», får Nettavisen litt mildere kritikk.

KK.no brøt god presseskikk med omtale av en ny kampanje for Max Factor, presentert som et intervju med Tomine Harket. 

faksimiler harket max factor
faksimiler harket max factor

Det slo Pressens faglige utvalg fast i tirsdagens møte, etter klage fra Filter-redaktør og engasjert mediebruker Harald Klungtveit. 

I samme møte ble Nettavisen også felt, for en lignende artikkel på Side2.no

Nettavisen fikk imidlertid kritikk, den mildere formen for fellelse. Dette ettersom de i litt større grad hadde forsøkt å gjøre leserne oppmerksom på at dette ikke var fra et eget intervju.

Nyhetene ble begge steder presentert som et intervju med Harket - som var en del av kampanjen.

Men intervjuet var i praksis hentet fra en pressemelding fra kosmetikkselskapets PR-byrå. 

  • KKs omtale ligger fortsatt  nett, men er i ettertid blitt utvidet med egne intervjuer. Det er artikkelen slik den forelå på publiseringstidspunktet som er innklaget og nå felt. 

 

- Fortalte ikke hvor det var hentet

Utvalget har konstatert at mediene selvsagt kunne omtale dette, og understreker at publiseringene virker å være gjort utfra uavhengige redaksjonelle vurderinger.

Begge medier har også gjort flere endringer og tatt bort deler av intervjuet. 

Vær varsom-plakaten:

2.7 Journalistisk omtale av produkter, tjenester, merkenavn og kommersielle interesser, også mediets egne, skal være journalistisk motivert og ikke fremstå som reklame. Oppretthold et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid. Gi aldri tilsagn om journalistiske motytelser for reklame. Unngå ukritisk videreformidling av PR-stoff.

Men utvalget slår fast at KK ikke i tilstrekkelig grad fortalte hvor intervjuet er hentet fra, og derfor blir de felt for brudd på Vær varsom-plakatens 2.7, om «ukritisk videreformidling av PR-stoff»

Det er altså her Nettavisen felles litt mildere, fordi de i noen grad har gjort det klart at dette ikke var et intervju med en journalist. Men fortsatt kom det ikke klart fram hvor dette faktisk kom fra. 

- Det framstår som at en journalist har skrevet det, og slik var det jo ikke, uttalte PFUs nestleder Anne Weider Aasen om KKs publisering..

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.
PFU-leder Alf Bjarne Johnsen. Foto: Gard L. Michalsen

- Vel beleste lesere forstår ikke umiddelbart at dette er PR-stoff. Redaksjonen forstår at dette er litt «skammelig», og så forteller de ikke om det, sier PFU-leder Alf Bjarne Johnsen. 

Og utvalgsmedlem Nina Fjeldheim sa det slik: 

- Jeg skjønte ikke at dette ikke var et intervju som KK hadde gjort. Dette er en reklamekampanje som har fått spalteplass. 

 

Se vår live-sending fra PFUs behandling: 

PFU: Harald S. Klungtveit mot KK.no og Side2 - brøt mediene god presseskikk i PR-omtale av Max Factor og Tomine Harket? Vi strømmer behandlingen:

Posted by Medier24 on 20. juni 2017

 

Til toppen