ANDERS CAPPELEN «vant» i PFU mandag. Hovedbilde: NPs generalsekretær Kjersti Løken Stavrum og PFU-leder Alf Bjarne Johnsen (arkivfoto).
ANDERS CAPPELEN «vant» i PFU mandag. Hovedbilde: NPs generalsekretær Kjersti Løken Stavrum og PFU-leder Alf Bjarne Johnsen (arkivfoto).

- Klagen er laget for å være stor, sier Stavrum. Og erter på seg Cappelen dagen før monsterklage-PFU

- Uholdbart med negative karakteristikker av klagen, mener Anders Cappelen. Mandag tar PFU stilling til nær 4000 sider fra ham.

Jla Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Godt over 4.000 presseetiske brudd påberopes i klagene som Anders Cappelen har fremmet til Pressens Faglige Utvalg (PFU) på vegne av kirurg Per Kristian Eide. Den historisk omfattende saken behandles mandag.

TV 2 er innklaget for 70 nyhetssaker som kanalen har publisert på TV og nett, samt for meldinger på Facebook og Twitter. I tillegg er fire artikler i Aftenposten, seks NTB-meldinger og tre artikler i BT klaget inn.

Klagen mot TV 2 består av 52 separate klagesaker og er på nær 1.500 sider pluss vedlegg, mens sakene mot de tre øvrige mediene teller til sammen rundt 400 sider. Inkludert tilsvar og kommentarer er materialet på over 3.500 sider.

Uheldig

PFU har aldri tidligere hatt en så omfattende sak til behandling. En hel dag er satt av til å behandle klagene. Saken går for lukkede dører av hensyn til pasientinformasjon.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier følgende om sakens omfang:

– Klagen er laget for å være stor. Det vil være uheldig hvis noen får en oppfatning av at man må skrive langt for å nå gjennom overfor PFU.

Flere saker

Cappelen avviser at det har vært et poeng i seg selv å skrive langt.

– Det er flere separate klagesaker, og brutt ned på hver enkelt blir det ikke et unormalt høyt antall sider. Dessuten er det en meget omfattende og kompleks sak som dreier seg om hjerneforskning og sykdommer det er utfordrende å gjøre rede for, sier han til NTB.

Han slår tilbake mot Løken Stavrum:

– Som leder for PFU-sekretariatet skal hun være en nøytral saksbehandler. Det er uholdbart at hun kommer med negative karakteristikker av min klage som ennå ikke er behandlet, sier Cappelen.

Kildebruk

Det er først og fremst Vær varsom-plakatens bestemmelser om kildebruk og kontroll av opplysninger (punkt 3.2) og bestemmelsene om samtidig imøtegåelse (punkt 4.14) som klagene gjelder, men de fleste punktene i plakaten er berørt.

De påklagede sakene ble publisert i tidsrommet fra 6. desember 2012 til 24. oktober 2013. PFU mottok klagen i desember 2013. En omarbeidet og forkortet klage ble levert våren 2014.

Nyhetssjef Niklas Lysvåg mener TV 2 har fulgt pressens etiske kjøreregler.

– Både omfanget og formen på klagen er uvanlig. Vi har brukt mye tid på å imøtegå klagene og mener at vi ikke har brutt god presseskikk, sier han.

(©NTB)

Til toppen