Møte i Kringkastingsrådet våren 2015. Til høyre: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Per Edgar Kokkvold.
Møte i Kringkastingsrådet våren 2015. Til høyre: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Per Edgar Kokkvold. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Kringkastingsrådet: Aktiv dødshjelp-dokumentar var forsvarlig

PFU sa nei. Kringkastingsrådet sa ja.

Oslo (NTB): Kringkastingsrådet mener Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen», om en norsk kvinne som får aktiv dødshjelp i Sveits, var forsvarlig.

Dokumentaren, som ble sendt 3. mars, følger lungesyke Siv Tove Pedersen som fikk hjelp til å dø ved en klinikk i Sveits. Klagerne mener at NRK kan ha oppfordret Pedersen til å ville fullføre planen, og i stedet burde ha prøvd å få henne til å ombestemme seg.

– Et program om selvmord, der hovedpersonen behandles vennlig og respektfullt, kan tenkes å oppmuntre andre som vurderer å gjøre slutt på sitt eget liv. Men det var knapt noe alternativ å behandle Siv Tove Pedersen annerledes. Legeetikken er annerledes enn journalistetikken, skriver rådet i en uttalelse, men legger til at programmet hadde «unødvendige elementer» av romantisering av selvmord.

Rådet mener videre at det burde blitt lagt opp til minst én samtale mellom fagpersoner om selvmord og selvmordsforebygging etter programmet var sendt.

– En svakhet at det ikke umiddelbart ble en debatt etter programmet. Det er mange som kunne ført denne debatten, sa generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold under rådets diskusjon.

Uttalelsen ble vedtatt med ni mot tre stemmer fra rådet, som er på til sammen 14 medlemmer.

(©NTB)

Til toppen