Denne gjengen gjør nå alt de kan for å berge journalistikklinja ved Nord universitet. Bak fra venstre: Victor Okshovd, Tor Arvid Bordewich Didriksen, Silje Olsen, Tea Eline Skarpjordet, Even Hvalen Thodesen og Martin Brekke Hjellestad. Foran fra venstre: Pernille Tømmerås, Marte Skoglund, Frida Amalie Sundberg.

– Kritikken mot journalistikk-studiet er ufortjent, sier studentene. Nå mobiliserer de for å bevare linja på Nord universitet

– Vi kan ikke miste den eneste journalistikklinja i Nord-Norge, sier studentene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Artikkelen er laget av Bodø Nu og gjengitt med tillatelse.

Bare 19 søkere har satt journalistutdanningen ved Nord universitet i Bodø som sitt førstevalg. 

Det er en ytterligere nedgang fra fjoråret, hvor bare 23 søkere ønsket seg aller mest nettopp hit.

Mot nullopptak

Og dermed har fakultetsledelsen foreslått å gjennomføre nullopptak til høsten, et forslag rektor Bjørn Olsen har sagt at han støtter.

Med andre ord: Det blir ingen nye førsteklassinger til høsten.

Den eneste teoretiske muligheten for å få stanset forslaget, er at styret ved Nord universitet griper inn.

Nå mobiliserer studentene ved journalistikk-utdanningen for å berge studiet.

Nord universitet i Bodø.

– Vi kan ikke miste den eneste journalistikklinja i Nord-Norge.

Det er den klare beskjeden når vi møter førsteklassingene på Mørkved. 

– Vi har fått informert at over 200 søkere hadde det på lista si, men at det altså bare var 19 som hadde Bodø på førstevalg, sier Tea Eline Skarpjordet. 

– Det er veldig skuffende hvis det ikke blir noen førsteklassinger til neste år, sier Tor Arvid Bordewich Didriksen.

– Det har mye å si for miljøet. I og med at tredjeklassen skal i praksis, blir det bare oss igjen her, sier Marte Skoglund. 

Studentene vi møter, er godt fornøyd med studietilbudet. De kjenner seg ikke igjen i den negative omtalen utdanningen har fått i mediene. Og de synes det er fortvilende hvis det er noen få søkere fra eller til som skal være forskjellen på nedleggelse eller ei.

– I alle fall siden det faktisk er over 200 som har søkt seg hit. Mitt inntrykk er at det er veldig bra lærere med mye erfaring her. Og vi får jobbe med veldig mye praktisk. I eksamenen vår reiser vi for eksempel til forskjellige lokalsamfunn for å prøve oss på journalistikk i et lokalmiljø, forteller Frida Amalie Sundberg. 

– Hva blir konsekvensene av en nedleggelse?

– Færre kommer til å søke jobb i mediene i nord. Tar man utdanningen sin sør i landet, så søker man jobb der også. 

– Jeg synes det er ufortjent mye kritikk av utdanningen. Vi kjenner oss ikke igjen i de beskrivelsene som blir gitt av linja, sier Marte Skoglund. 

Vil berge linja

Nå håper de at de kan rekruttere de siste søkerne som behøves før styremøtet neste fredag. 

– Jeg synes det er veldig trist hvis den nordligste utdanningen forsvinner. Hvem skal dekke Nord-Norges behov for journalister hvis dette blir borte? spør Tea Eline Skarpjordet.

– Men søkertallene har jo sunket år for år. Har dere ikke forståelse for at fakultetsledelsen tenker som de gjør?

– Der er mange andre nisjestudier som holdes i live med færre studenter enn det er her. Jeg tror det er viktig å opprettholde tilbudet, slår Tor Arvid Bordewich Didriksen fast. 

– Får vi oppmerksomhet om denne saken, bør det absolutt være mulig å få seks stykker til å bytte Bodø fra andre- til førstevalg, legger han til.

Powered by Labrador CMS