– Om jeg skal oppsummere kommunikasjonsstrategien vår er det «Keep calm and carry on», sier brigader Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef for Forsvarssjefen.

Forsvaret om krigen i Ukraina: – Det er en kommunikasjonsmessig utfordring

– Vi har et mantra om å prøve å gjøre alt mest mulig likt i fred, krise eller krig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det er en veldig alvorlig situasjon for Ukraina, Europa og verden og samtidig har trusselbildet for Norge ikke endret seg. Det ikke grunn til å være bekymret i Norge. Det er en kommunikasjonsmessig utfordring.

Det sier brigader Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef for Forsvarssjefen, til KOM24.

Bidra med fakta

Han sier at han nettopp snakket med forsvarssjef Eirik Kristoffersen om dette rett før han snakket med KOM24.

Natt til torsdag gikk russiske styrker inn i Ukraina og startet en angrepskrig på europeisk jord, noe som har skapt frykt og uro blant svært mange. Fredag formiddag kommer det rapporter om at de russiske styrkene er kommet inn i deler av Kyiv.

Kvarving sier at den overordnede kommunikasjonsjobben for Forsvaret nå handler om å bidra med fakta.

– Den kommunikasjonsmessig viktigste jobben vi gjør er den jobben vi gjør hver dag, at folk er kjent med Forsvaret og det vi holder på med, sier han og peker på at deler av Forsvaret har høy beredskap hele tiden. Kvarving viser til grensevakten, på grensen til Russland, som er på døgnet rundt, hele året. I tillegg seiler Forsvaret med fartøy, flyr maritime overvåkingsfly og de har kampfly med 15 minutters beredskap på Evenes.

Keep calm and carry on

– Dette foregår jo hele tiden og har gjort det siden den kalde krigen, i tiden etter på, i 2014 da Krim ble invadert og nå, sier Kvarving.

Han mener at Forsvarets kommunikasjonsstrategi kan oppsummeres i en enkel, men svært kjent, engelsk setning.

– Om jeg skal oppsummere kommunikasjonsstrategien vår er det «Keep calm and carry on», sier han.

– Vi har et mantra om å prøve å gjøre alt mest mulig likt i fred, krise eller krig. Vi prøver å kommunisere som vi pleier å gjøre, sier han.

I en rekke ulike nyhetssendinger kan man nå se uniformerte forskere fra Forsvarets høyskole uttale seg om det som skjer. Det sier Kvarving er et bevist valg.

– Vi lar de forskerne våre som jobber på Forsvarets høyskole og har spesialkompetanse uttale seg ut fra et akademisk ståsted. De kan kommunisere friere ut fra hva som skjer ut fra sin faglige bakgrunn, men de representerer ikke det offentlige norske synet, sier han.

– Kan det oppleves forvirrende for seerne?

– Det kan hende det, men jeg tror ikke det. Jeg vet mange debatterer at de er i uniform, vi har tenkt at det er greit. De er alltid flinke til å si at de er forskere og tydeliggjør sin rolle, sier han.

Merker økt pågang

Kvarving sier at det handler om akademisk ytringsfrihet å slippe forskerne til i mediene, noe han sier er viktig.

Kvarving bekrefter at det er et ekstra stort mediepress på Forsvaret i disse dager.

– Bare mens vi har snakket sammen har det kommet inn fire samtaler, sier han.

– Men vi håndterer det og tar en telefon om gangen, sier han.

Kvarving forteller at Forsvaret stiller opp der det er naturlig. Han sier det handler som alltid om å være nøye på hvem de er og hvilken rolle de har.

– Det som skjer i Ukraina er først og fremst en politisk situasjon som blir håndtert av regjeringen, for oss er det viktig å ikke snuble inn i deres ansvarsområde. Vi holder oss til å snakke om det vi gjør og ikke forholdet til Russland, sier han.

Powered by Labrador CMS