Alf Kjetil Walgermo er forfatteren og kulturredaktøren som nå trår til på engelsk i bandet Minor Yours med viserocklåten "Vote for Tomorrow".
Alf Kjetil Walgermo er forfatteren og kulturredaktøren som nå trår til på engelsk i bandet Minor Yours med viserocklåten "Vote for Tomorrow". (Foto: Tone Leksbø)

Kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo i Vårt Land lanserer velgerlåt: Mener det gis ut for lite protestsanger

– Rockens innerste vesen er protest, men det kan av og til virke som om det ikke er «kult nok» for rockere å ta fatt i samfunnsproblemer og peke på retninger vi burde gå i.

  • Endret
Oslo (NTB-Gitte Johannessen): – Rock for verdivalg og stemmerett er selvsagt ikke det kuleste en komme opp med nå om dagen.

Det sier Alf Kjetil Walgermo, som sammen med bandet Minor Yours likevel kaster seg uti det med viserocklåten «Vote for Tomorrow» – sånn godt timet opp mot amerikansk valgkamp.

– Den handler om noe så sentimentalt og fundamentalt som den verdenen barna våre skal vokse opp i, sier Walgermo.

Som forfatter og kulturredaktør i Vårt Land er han klar over at det er «en viss kunstnerisk risiko forbundet med å uttrykke seg for samfunnsbyggende». Men han tar likevel sjansen, fordi han mener det trengs flere protestsanger som kan vekke folks engasjement til live igjen.

– Jeg klarer det neppe alene, men vil gjerne gi et bidrag. Så skal indierockeren i meg tåle å rykke et par hakk opp på «We Are the World»-skalaen med denne låten.

 

For få nye

Walgermo er klar i talen når han sier det absolutt lages for få nye protestsanger i dag.

– Rockens innerste vesen er protest, men det kan av og til virke som om det ikke er «kult nok» for rockere å ta fatt i samfunnsproblemer og peke på retninger vi burde gå i. Men den politiske protesten er heldigvis ikke helt fraværende i musikken, men har bedre kår enn på lenge, tror han.

– Kanskje kan vi til og med se en tendens til at samfunnsengasjement spiller en viktigere rolle enn før? Karpe Diem, Pål Moddi Knutsen og Aslak Borgersrud er bare noen eksempler, sier Walgermo og viser til at tendensen gjelder også andre kunstuttrykk enn musikken.

– For eksempel er mange norske forfattere aktive i Forfatternes klimaaksjon, og vi ser starten på en bølge av økolitteratur.

 
Tilbake til Dylan- og Seeger-tidens protestviser: Alf Kjetil Walgermo tyr til engelsk for å mane til kamp for en bedre fremtid med viserockeren "Vote for Tomorrow". (Foto: Handout)
Tilbake til Dylan- og Seeger-tidens protestviser: Alf Kjetil Walgermo tyr til engelsk for å mane til kamp for en bedre fremtid med viserockeren "Vote for Tomorrow". (Foto: Handout) Foto: Handout
 

Sukke tungt

Med låten «Vote for Tomorrow» – ute på digitale plattformer nå – har Walgermo valgt å kaste blikket tilbake til Bob Dylans og Pete Seegers protestlåter fra 1960-tallet, og til det politiske engasjementet i kunsten på 1970-tallet.

– Det er mulig at noen vil sukke tungt over dette, det er jo ikke akkurat nye takter. Likevel er det umulig å ikke ønske seg et best mulig samfunn for barna våre, og jobbe for det. Jeg er selv blitt småbarnsfar de senere år, og opplever at mye står på spill når vi skal forme vår felles fremtid. Samfunnet utvikler seg ikke uavhengig av våre egne valg. Vi må delta aktivt både i samfunnsdebatten og i de demokratiske prosessene, sier Alf Kjetil Walgermo, som mener musikk har «en vesentlig rolle» i det å stå opp for det man tror på.

Minor Yours spilte sin debutkonsert i 2013, og med seg på «Vote for Tomorrow» har frontmann Walgermo Johan Måseide på gitar og Gunn-Ingrid Ulstein på vokal. Walgermo var også å høre med protestvisen «Kommune uten ku», der han rykket ut for å mane til kamp mot nedbyggingen i landbruket.

Til toppen