Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet.
Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet. (Pedersen, Terje)

- La Aftenposten og andre MSM dø i fred, skriver Christian Tybring-Gjedde (Frp) og oppfordrer til boikott av Aftenposten

Frp-politikeren går hardt ut mot avisen på Facebook. - Problematisk, svarer sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten. Frp stiller seg ikke bak uttalelsen.

Skjermdump fra Christian Tybring-Gjeddes side på Facebook.

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, reagerer kraftig på Aftenpostens leder om barn som bruker hijab.

I et innlegg på Facebook går politikeren hardt ut og oppfordrer til boikott av avisen. Blant annet skriver han (se hele innlegget nederst i saken):

Aftenposten er et skrikende eksempel på MSM og tilhører fortiden. Min oppfordring er at folk flest søker nyheter andre steder hvor refleksjonene over samfunnsutviklingen er dypere. La Aftenposten og andre MSM dø i fred. De forstår ikke verdien av våre sekulære frihetsverdier og har utspilt sin rolle.

Bakgrunnen for uttalelsene er Aftenpostens leder med overskriften: «Aftenposten mener: Hijab i barneskolen bør ikke forbys».

Der skriver avisen blant annet at de mener at «hijab i barneskolen er en dårlig idé. Det er et forbud også».

 

- Aftenposten tviholder på en fortelling som snart ingen tror på

I en sms til Medier24 viser Tybring-Gjedde til sin egen Facebook-side. I tillegg skriver han: 

- Aftenposten nekter å innse hva hijaben symboliserer. En slik innrømmelse ville bety at avisen måtte revurdere sine standpunkter på flere områder knyttet til islam, innvandring og integrering. Det vil gjøre avisen til en samfunnspolitisk pådriver istedenfor en elitistisk rapportør. Derfor finner avisen det opportunt å sammenligne tildekningen av jenter og kvinner med bruken av skinnvester. En sammenligning så blottet for kunnskap og intellektuell refleksjon at det skremmer. Aftenposten tviholder på en fortelling som snart ingen tror på. Og som heller ikke muslimer vil slutte seg til.  

På spørsmål om hvorfor Tybring-Gjedde mener boikott av avisa er riktig virkemiddel svarer han at han i et likestillingsperspektiv mener at færrest mulig bør få med seg det avisa skriver. 

- Aftenposten bringer kampen for kvinners frigjøring og selvstendighet flere tiår tilbake og blir en representant for islams mørkemenn. Derfor bør færrest mulig lese og la seg påvirke av avisen.

Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp skriver i en sms til Medier24 at «Vi snakker godt med alle medier. Utspillet til Christian Tybring-Gjedde på Facebook, er hans eget».

 

Aftenposten: - Problematisk

Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen. Bilde: Johansen, Erik

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten forteller til Medier24 at de som leser lederartikkelen i dag vil se at de mener det er høyst problematisk at barn bruker hijab, men at avisen ikke tror at et forbud er riktig vei å gå.

- Hva tenker du om at en stortingsrepresentant oppfordrer til boikott av dere?

- Jeg synes det er problematisk. Det er en styrke i den norske debatten at man kan være uenig. Aftenposten har en grunnleggende tro på debatt og på at ulike syn møtes. Det at Tybring-Gjedde luker ut ting han er uenig i og oppfordrer til boikott, det kler ikke en stortingsrepresentant, sier han.

Hansen er opptatt av å få fram at det er helt greit at han er uenig med Aftenposten, men at virkemiddelet ikke er spesielt gunstig for debatten.

- Jeg tror at Stortinget og vårt demokrati står seg på at vi har en debatt hvor vi ikke ønsker hverandre død, men hvor vi fører debatten på sak.

- Er du overrasket over at en politiker skriver slikt?

- Jeg er ikke overrasket, for det er en polarisering som vi ser i Sverige og USA og i mange andre land, og nå også tendenser her. 

- Hva vil du si til Tybring-Gjedde etter dette?

- Han er hjertelig velkommen til å argumentere mot vår leder med ett innlegg til Aftenposten. Så får vi håpe at altfor mange ikke boikotter oss, så innlegget blir lest.

I etterkant av publiseringen av denne saken skriver Tybring-Gjedde følgende i en ny tekstmelding til Medier24:

Hansens respons er et klassisk elitistisk hvor han utviser nedlatenhet og forsøker å heve seg over det saken faktisk dreier. Derfor trekker han inn polarisering i andre land (!). Igjen uten å berøre det saken gjelder. Ja, jeg er for debatt. Aftenposten bruker sitt monopol (og premisser) og jeg bruker den beste muligheten jeg har. Det står Aftenposten fritt å kommentere og forsvare avisens ståsted i mitt kommentarfelt (følges av 25 000). Hansens «er overrasket over at en politiker».... Det som skremmer er Aftenpostens manglende vilje til å støtte muslimske kvinners selvstendighet og frigjøring. Da er ikke avisen verdt å lese.

 

BOIKOTT AFTENPOSTEN Aftenposten nekter å innse hva hijab symboliserer. Avisen er fast bestemt på å skape et segregert...

Posted by Christian Tybring-Gjedde on Wednesday, June 27, 2018
Til toppen