Hitra-Frøyas Øypatrulje. Fra venstre: Lars Otto Eide, Cecilia Brurok og Maida Hals. Kirsti Marthine Flathagen og Trond Hammervik var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Hitra-Frøyas Øypatrulje. Fra venstre: Lars Otto Eide, Cecilia Brurok og Maida Hals. Kirsti Marthine Flathagen og Trond Hammervik var ikke tilstede da bildet ble tatt. (Bilde: Hitra-Frøya)

Lokalavisa Hitra-Frøya sjøsatte hele redaksjonen en uke for å møte folk. «Øypatruljen» får inn vanvittig mange gode historier

– Det er for lett å sitte inne på desken og distansere seg fra hverdagslivet til folk, sier sjefredaktør Bjørn L. Rønningen, som tok et uvanlig grep for å komme tettere på leserne.

Mandag morgen kastet lokalavisredaksjonen i Hitra-Frøya loss og har i fem dager møtt leserne på deres egne arenaer.

Ideen til båtturen kom for noen år siden da Hitra-Frøya ville ut og møte folk i større grad, forteller sjefredaktør Bjørn L. Rønningen til Medier24.

Redaktør Bjørn L. Rønningen i lokalavisa Hitra-Frøya.
Redaktør Bjørn L. Rønningen i lokalavisa Hitra-Frøya. Foto: Lars otto Eide, Hitra-Frøya

– For fem-seks år siden ønsket vi å gjøre noe litt annerledes og dermed så ryddet vi plass i timeplanen for å dra på båttur. Siden den gang har vi forsøkt å gjøre noen slike stunt for å få inn gode historier, som vi ellers ikke ville fått, sier han.

 

Har senket nyhetsterskelen

I dag er siste dag av årets ekspedisjon rundt nedslagsfeltet, som er Hitra og Frøya i Sør-Trøndelag.

Avisa publiserer kontinuerlig saker, men det er også mulig å følge båten gjennom en GPS-løsning, der redaksjonen legger ut bilder fra møter de har med lokalbefolkningen.

Ombord i båten er journalistene Lars Otto Eide, Cecilia Brurok og Maida Hals. Sistnevnte er leid inn ekstra som videojournalist denne uka, for å lage videoreportasjer gjennom uka. Kirsti Marthine Flathagen og Trond Hammervik har også vært ombord, men har mønstret nå.

Noe av det som er viktig med prosjektet er å ikke planlegge seg ihjel, men heller komme folk i møte og dra nytte av spontaniteten, sier redaktøren.

– Vi sa for lenge siden at ingen måtte legge planer denne uka, for vi skal til sjøs. Så har vi forhåndslaget noen saker som går på andre stoffområder. Men nå har vi tid til å lage en drøss med nettsaker fra tilfeldige møter og vi lager større saker på historier som fortjener det.

Øypatruljens båt kan følges med GPS. Der legger de også ut bilder fra møter med folk.
Øypatruljens båt kan følges med GPS. Der legger de også ut bilder fra møter med folk.

– Hvilke saker skriver dere?

– Det er klart at nyhetsterskelen er noe senket denne uka, men vi speiler hverdagen til folk. Alt fra små historier til morsomme saker, som han vi møtte helt tilfeldig på kaia denne uka. Han hadde gått og ventet på at «Øypatruljen» en dag skulle komme, så han kunne snakke om mopedsamlinga si. Genialt, ler Rønningen.

 

Lett å distansere seg

Redaksjonene produserer nettsaker kontinuerlig og saker til papiret blir skrevet ut i båten når andre er å henter inn nytt stoff. En av journalistene er skipper på båten og har sovet der hele uka. Resten av teamet blir hentet ut av båten på kvelden.

Hitra-Frøya arrangerer daglig pilkasting for å komme i kontakt med leserne.
Hitra-Frøya arrangerer daglig pilkasting for å komme i kontakt med leserne. Foto: Hitra-Frøya

Rønningen sier at de gjør dette i tillegg til annen dekning, som blir foretatt av han og desksjefen som er på land denne uka. De mottar og foredler stoffet, så teamet kan bruke tiden på å produsere.

– Vi skal selvfølgelig bruke mye journalistisk energi på å følge makta og det gjør vi. Men vi må også ut og lage de små historiene - for da kommer tipsene. Dette er historier vi aldri hadde fått om vi ble sittende på kontoret, sier han og fortsetter:

– Det er for lett å sitte inne på desken og distansere seg fra hverdagslivet til folk.

Til toppen