Lokalavisene vil bli enda mer på lag med bygda. Men uten å bli en servil heiagjeng

#LLA2016: Nytt prosjekt skal gjøre lokalavisene flinkere til å dekke og inkludere lag og foreninger. For å få tid til å drive enda bedre journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Å drive lokalavis handler om å finne balanse. Vi skal være på lag med frivillige lag og foreninger, men uten å bli servil. Samtidig skal vi sette søkelys på kritiske forhold.

Det sier Fred C. Gjestad, redaktør for lokalavisa Raumnes, en av seks pilotaviser som er med på Landslaget for lokalaviser sitt nye prosjekt «Med på laget». Under landsmøtet til LLA på Fornebu denne helga presenterte han og de andre avisene prosjektet. 

Finne bedre måter å jobbe på

Prosjektmedarbeider Laila Borge i LLA beskriver «Med på laget» slik:

Lagslivet har alltid vært en viktig del av nærmiljøet landet rundt, og dermed også viktig for lokalavisen. Men kan man bli enda bedre? Ja, mener LLA - og vil få til det gjennom nye innfallsvinkler, erfaringsutveksling og nye måter å jobbe på.

- Pilotavisene, som de fleste andre lokalaviser, skrev mye om lokalt lagsliv. Det de savnet var en mer systematisk og planlagt journalistikk på feltet. Da avisene søkte om å være med på denne satsingen, bestete de seg for at dette var noe e ønsket å prioritere framover. Mange hadde allerede gode ideer, men i en travel hverdag hadde ikke avisene fått satt av den nødvendige tiden til å gjennomføre dem, sier Borge.

- Gjennom fellesskapet med hverandre, håper jeg at avisene får inspirasjon til å sette ideene ut i livet - og at de også får nye ideer fra hverandre, sier hun.

Mer engasjement, mer journalistikk

De seks avisene som er med på prosjektet, er Avisa Hemnes, Bygdebladet Randaberg og Rennesøy, Raumnes, Vesteraalens Avis, SortlandsAvisa og Sunnhordland.

Ambisjonen og målet for prosjektet kan på mange måter deles i to:

  • Finne måter å engasjere og inkludere lag og foreninger, slik at de selv kan bidra med innhold, tekst og bilder. Rett og slett fordi en liten lokalavis ikke kan være til stede overalt. 

Gjennom å finne systematikk i arbeidet, er målet også å få bidrag fra flere enn dem som «alltid» sender inn. Slik beskriver Anders Totland fra Sunnhordland det som mange kjenner godt på: 

- Det er de samme personene vi snakker med, de samme som alltid tar kontakt, og stort sett de samme som alltid havner i avisa. Vi må bli flinkere til å inkludere de som ikke er så vant til å kontakte mediene av seg selv, mener han. 

  • Og - dersom bredden kan ivaretas gjennom litt mer brukerbidrag, så kan det frigi tid for journalistene som kan jobbe mer med grundig journalistikk om utvalgte saker.

Her har pilotavisene en rekke prosjekter på gang. Som å lage en visuell oversikt med kart og grafikk over hvem som får grasrotmidler, som SortlandsAvisa, Vesteraalens Avis og VOL nå holder på å lage.

Fem linjer e-post ble til fem spalter

En av dem som har praktisert ambisjonen om både mer engasjement og god journalistikk, er avisa Raumnes. Gjestad viste i sin presentasjon til et enkelt, men likefullt veldig godt eksempel:

- Jeg ba speidergruppa om å sende et bilde og noen linjer om et arrangement. De var litt usikker, men fikk det nå til. Så jobbet vi med det, og bygger en helside rundt det vi fikk inn, sier Gjestad.

- Slik jobber vi med lag og foreninger: Vi kan rett og slett ikke være til stede overalt, og ber dem sende oss tips, bilder og litt om hva som har skjedd.

Lokalavisene mener at rollen som limet i lokalsamfunnet fortsatt er viktig - selv om «alle» er på Facebook i disse tider. Gjestad peker på at da når man gjerne bare sin egen klubb, forening og faste følgerskare, ikke resten av lokalsamfunnet.

Ble hedret for kritisk journalistikk på idrettslivet

Raumnes har også praktisert ambisjonen om å frigjøre tid til grundig journalistikk - og å kunne drive kritisk og uavhengig dekning også av lagslivet.

Fredag kveld fikk avisa diplom og hederlig omtale i LLAs journalistpris for å ha satt søkelyset på forhold rundt en lokal friidrettshall, som fikk litt for gode vilkår av kommunen - som senere måtte snu.

- Det er journalistikk som kan gi oss sinte abonnenter og foreninger, men over tid bygger vi posisjon på det i resten av lokalsamfunnet. Husk at hvis noen får for mye, så betyr det at noen andre får mindre, sier Gjestad.

  • LES MER og få med deg den nå prisbelønte journalistikken rundt «Nes Arena» på Raumnes.no
Powered by Labrador CMS