Lars Petter Degnepoll i Lotteri- og stilftelsestilsynet.
Lars Petter Degnepoll i Lotteri- og stilftelsestilsynet. (Foto: Dagrun Reiakvam)

DEBATT

Lotteritilsynet er ikke noe moralpoliti, men vi vil beskytte de sårbare

«Det er nemlig ikke de vanlige spillerne som mest effektivt nås av TV- reklamen. De lar seg knapt påvirke», skriver Lars Petter Degnepoll i Lotteritilsynet.

  • Endret

Etter at jeg påpekte at Espen Skoland dro konklusjoner fra en rapport Rambøll Management Consulting har laget altfor langt, blir Lotteritilsynet nå beskyldt for å være moralpoliti. Han om det.

Men når han mener mitt innlegg fremstiller  «… alle norske spillere, og alt som involverer spill, som et problem…» krever det et svar.

Det er riktig, som Skoland påpeker, at de aller fleste som deltar i pengespill, gjør det for underholdning og spenning. De er, som han skriver, vanlige spillere. Men Skoland fortsetter sin selektive lesning av både Rambølls rapport og mitt innlegg.

Det er nemlig ikke de vanlige spillerne som mest effektivt nås av TV- reklamen. De lar seg knapt påvirke. De sårbare spillerne, derimot, endrer også atferd etter eksponering for TV- reklame. At den direkte reklamen er enda mer virkningsfull betyr altså ikke at TV- reklamen er harmløs. Dette er framstilt grafisk på side 65 i denne rapporten (ekstern lenke).  

Og igjen, sårbare spillere bruker langt mer penger på spill hos de ulovlige pengespillselskapene enn de som Skoland kaller vanlige spillere. For eksempel reklamerer Skolands annonsører mye for hurtige kasinospill.

Universitetet i Bergen sin befolkningsundersøkelse fra 2015 viser at av de som spiller slike spill hos de ulovlige pengespillselskapene, er nesten halvparten (47%) i kategorien risiko- eller problemspillere. Det er altså ikke de fleste nordmenn som deltar i slike spill, men ofte sårbare. Og det er hensynet til de sårbare spillerne som ligger bak det norske regelverket for pengespill.

Når det gjelder spilleavhengighet viser Universitetet i Bergen sine rapporter fra 2013 og 2015 at omfanget at spilleavhengighet var stabilt. I disse dager har Lotteritilsynet oppdraget med å gjennomføre en ny befolkningsundersøkelse ute på anbud. Vi håper som Skoland at vi fremdeles ikke vil se en økning i antall spilleavhengige.

Til toppen