REDAKTØRPRISER: Gunnar Stavrum, Astrid Gunnestad, Svein Erik Hole og Eirik Hoff Lysholm.
REDAKTØRPRISER: Gunnar Stavrum, Astrid Gunnestad, Svein Erik Hole og Eirik Hoff Lysholm. (Bilde: )

Lysholm, Stavrum og Hole tok redaktørprisene. Hederpris til Astrid Gunnestad.

Oslo Redaktørforening kåret «Årets redaktører» torsdag kveld.

Under årsmøte og festmiddag til Oslo Redaktørforening onsdag kveld, ble «Årets redaktører» i Oslo-pressen kåret. Og prisene gikk som følger:

  • ÅRETS REDAKTØR: Eirik Hoff Lysholm, sjefredaktør i Dagsavisen
  • ÅRETS MENINGSBÆRER: Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen
  • ÅRETS NYSKAPER: Svein Erik Hole, redaktør TU.no (Teknisk Ukeblad)
  • I tillegg ble det delt ut en HEDERSPRIS, som i år gikk til programleder, spaltist og mangeårig redaktør, Astrid Gunnestad. 

Under følger juryens begrunnelser. 

eirik hoff lysholm
DAGSAVISEN-publisher Eirik Hoff Lysholm. Bilde:

ÅRETS REDAKTØR:

Eirik Hoff Lysholm, Dagsavisen

Juryen uttaler:        

Årets redaktør er leder i et mediehus som i høy grad nyter godt av den generøse og privilegerte norske mediepolitikken. Det hindrer likevel ikke vinneren i kontinuerlig å tenke utvikling og nyskaping, ved å utnytte eksisterende produkter i stadig nye sammenhenger. 

Det gjør Årets redaktør 2015 med en bakgrunn som mange av Norges fremste medieledere deler i dag - de ble fanget av journalistikken allerede som tenåringer og forlot den aldri siden.

Årets redaktør har riktignok hatt andre roller underveis, men har aldri gitt opp skrivingen. 

Fra journalist, via utviklingsdirektør og administrerende direktør, så også sjefredaktør og i dag publisher i hovedavisen og i tillegg administrerende direktør for et voksende regionavis-konsern: Årets redaktør er en ung og uredd medietoppleder som aldri hviler i sin kamp for journalistikken og avisene.

Årets redaktør 2015 er Dagsavisens Eirik Hoff Lysholm.

gunnar stavrum
GUNNAR STAVRUM, her Bilde:

ÅRETS MENINGSBÆRER:

Gunnar Stavrum, Nettavisen

Juryen uttaler:

Årets meningsbærer er en av de mest synlige redaktører i Oslo og Akershus, har modernisert den klassiske, tydelige redaktørrollen og brakt den over på et mangfold av nye plattformer. Årets meningsbærer har bakgrunn som gravende, undersøkende journalist, skriver godt og argumenterer stringent og gjennomsiktig slik at leserne kan reflektere videre. Eller 

enda viktigere er det at Årets meningsbærer 2015 med sine holdninger ikke sjelden skiller seg ut i det norske medielandskapet, med andre perspektiver og andre konklusjoner.

Det gjør Årets meningsbærer fra sin posisjon i et mediehus som ikke i det hele tatt kommer inn under offentlige støtteordninger. Denne avisen eier også et tiltak som i seg selv er et av de mest omfattende meningsbærende initiativer i landet, nemlig Norges største bloggsentral, blogg.no. Den har flere av landets mest leste og diskuterte bloggere tilknyttet. En av dem er Årets meningsbærer 2015.

Han heter Gunnar Stavrum, sjefredaktør og administrerende direktør i Nettavisen.          

svein erik hole
Bilde:

ÅRETS NYSKAPER: 

Svein Erik Hole, Teknisk Ukeblad

Juryen uttaler:

Årets nyskaper har gjennom 2014 lagt vekt på å dele sine kunnskaper og erfaringer så vel i egen som overfor andre organisasjoner. Det har vinneren gjort til beste for en bransje som må etablere digitale forretningsmodeller og ta ut potensialet for sitt innhold på best mulig måte. Vinnerens uttalte motivasjon har vært at spennende journalistikk fortjener mange flere lesere.

Årets nyskaper 2015 arbeider i et tradisjonsrikt fagpresseblad, som tidligere ble lest av en smal målgruppe, ingeniørene. Nå er målgruppen alle som forholder seg til teknologi i sin hverdag, og er nysgjerrig på fremskrittene – det vil si de fleste av oss.

Vekst i antall digitale lesere har vært vinnerens hovedfokus siden 2012, både gjennom offensiv distribusjon i sosiale medier, søkeord-optimalisering og grundig analyse av hva leserne ønsker av teknologi-journalistikk.

I 2014 utarbeidet og lanserte vinneren nyskapningen «Redaksjonelt bidragsyternettverk» - der teknologisk kyndige lesere har fått en arena for å presentere teknologiske fremskritt eller problemstillinger, bli løftet frem og diskutere i et nytt forum.

Årets nyskaper 2015 er Teknisk Ukeblads nettsjef, Svein-Erik Hole.

astrid gunnestad
ASTRID GUNNESTAD fikk i fjor hedersprisen fra Oslo Redaktørforening. Arkivfoto: Gard L. Michalsen

ÅRETS HEDERSPRIS:

Astrid Gunnestad

Juryen uttaler:

Noen er tøffere enn andre. Noen snakker de fleste imot. Personen som får Årets hederspris kan vanskelig kalles politisk korrekt.

Noen snakker mye. Og fort. Noen refser politikere, skuespillere, kongelige, kjendiser og generelt - maktpersoner. Og det gjøres med en skarp tunge. Alltid. Derfor er hedersprisvinneren elsket - og hatet. Dyrket - og latterliggjort.

Dette er en person med et sterkt kritisk blikk – til alt og alle – men som også har et stort hjerte.

Hedersprisvinneren har sagt om sin tidligere arbeidsgiver: «Der gjorde jeg så mye ut av meg som jeg klarte i over tretti år.» Hun snakker om rollen som reportasjesjef og deretter redaktør i Norsk Ukeblad.

Siden 2007 har hun vært programleder i P4s «Oss megger imellom» sammen med Lise Askvik. Årets hederspris-vinner er en skarp spaltist både i VG og i magasinet Tara. Hun er forfatter av boken «Mild og vill».

Hun har alltid heiet på og kjempet for dyktige damer, og hun er en rollemodell for godt voksne kvinner i dag. Hun har alltid vært en klar og kritisk stemme innad i Norsk Redaktørforening. Hun har frontet debatter og talt de «doble konjakkers klubb» imot. Hun har evnet å kombinere sin skarpe tunge med humor og varme. Hun er klok og har stor innsikt i samtiden.

Ja, hun snakker altfor mye, altfor høyt og irriterende skingrende. Slike redaktører vil vi også ha. De alvorlige mennene får priser nok likevel.

Årets hederspris går til Astrid Gunnestad!

 

Om prisene:

Årets meningsbærer
Prisen går til en redaktør som har ivaretatt den klassiske redaktørrollen som meningsbærer og garantist for meningsmangfold

Årets nyskaper
Prisen går til en redaktør som har stått i spissen for en lovende nyetablering eller konseptuell nyskaping på mediemarkedet (ukepresse, avis, radio/TV, internett, mobil)

Årets redaktør
Prisen går til den redaktør som har utmerket seg ved en imponerende, helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen. Juryen skal ta hensyn til de etiske, publisistiske og kommersielle utfordringer som vedkommende har stått overfor.

Årets hederspris
Dette er de lange linjers pris. Den går til et medlem som gjennom sitt livsverk har representert det ypperste av hva en redaktør kan være.

 

Juryen har bestått  av:

  • Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord
  • Kjersti Sortland, ansvarlig redaktør i Budstikka
  • Rolf Johansen, journalist i NRK og leder av Oslo Journalistklubb
  • Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør i Ditt Oslo/Nettavisen og varamedlem i OR-styret
  • Ellen Arnstad, sjefredaktør i Se og Hør og forlagsredaktør i Aller Media
Til toppen