MAMMON 2: Der møter du blant andre politisk kommentator Frank Mathiesen (Nils Ole Oftebro), enke og fondsforvalter Ellen Clausen (Laura Christensen) og journalist Peter Verås (Jon Øigarden).
MAMMON 2: Der møter du blant andre politisk kommentator Frank Mathiesen (Nils Ole Oftebro), enke og fondsforvalter Ellen Clausen (Laura Christensen) og journalist Peter Verås (Jon Øigarden). (Bilde: Glenn Meling)

Mammon 2 flytter seg fra «Aftenavisen» til VG. Og vil by på både politikk, spill og journalist-drap

Neste sesong med nye ansikter på NRK i januar.

  • Endret

Oslo (NTB– Gitte Johannessen): Anders Danielsen Lie rykker inn i andre runde med «Mammon» – i likhet med en rekke nye fjes når serien drar dramatisk i gang fra 3. januar.

Danielsen Lie, kjent fra «Oslo, 31. august», har ikke vært å se foran kamera på en stund. Nå dukker han opp i to av 2016s store TV-satsinger: «Mammon 2» der han spiller politisk rådgiver, samt kommende «Nobel».

Andre nykommere i «Mammon 2» er Iben Akerlie, sitt sett som rå rockevokalist «Dryads – Girls Don't Cry» i høst og nå klar i rollen som statsministerens datter. Statsministeren selv, spilt av Trond Espen Seim, byr på et nytt «Mammon»-ansikt.

Nye er også Bjarte Hjelmeland som kunnskapsminister og Ingar Helge Gimle som bitter partinestleder.

Inn rykker dessuten Ellen Claussen i rollen som nybleven journalistenke, Laila Goody som VG-redaktør, og Ine Jansen og Jan Gunnar Røise, også de som politiske rådgivere. Siste nykommer er Pål Christian Eggen – som den uredde journalisten Torgrim Hammern.

Håvamål-sitat

Med fra første sesong blir naturligvis Jon Øigarden som journalisten Peter Verås og Nils Ole Oftebro som hans sjef Mathiesen.

De jobber sammen med en kjent og kontroversiell journalist som blir brutalt drept, en handling som ifølge NRKs forhåndsomtale får Norge i sjokk over at ytringsfriheten er under angrep:

«Hvem vil drepe journalister for deres ord og handlinger?», heter det i omtalen av serien, som tar for seg «hvordan journalistikk og politisk maktkamp ødelegger både skyldige og uskyldiges liv».

Brødrene Gjermund Stenberg Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen står for henholdsvis manus og regi, og har uttalt at de er mer inspirert av Blair/Brown enn av konkrete norske konflikter i andre sesong.

Men de har ifølge NRK også tatt med seg essensen av Ibsens «Kongsemnerne» inn i en moderne politisk fortelling:

Kampen mellom den erfarne hertug Skule, og den yngre, men mer vinnende og visjonære Håkon Håkonsen. Serien starter også med et illevarslende Håvamål-sitat.

«I vår fortelling er det ikke en kongekrone det strides om. Maktmidlene har blitt flere og mørkere siden middelalderen, og sist men ikke minst: De hadde ikke den fjerde statsmakt. Det har vår fortelling», heter det fra Eriksen-brødrene.

Fakta om «Mammon»:

  • Første sesong hadde premiere 1. januar 2014, og hadde 900.000 seere i gjennomsnitt ifølge DN.
  • Andre sesong har premiere 3. januar 2016 på NRK1 og er en thriller i 8 episoder, med et budsjett som ifølge NRK.no er på 50 millioner kroner.
  • Serieskapere er brødrene Gjermund og Vegard Stenberg Eriksen.
  • Hovedforfatter er Gjermund Stenberg Eriksen, episodeforfattere er Jadranco Mehic og Hege Ulstein.
  • Regissører er Janic Heen, Cecilie Mosli, Roar Uthaug, Pål Jackman.
Til toppen