FIKK PRISEN: Årets frilanser Maren Sæbø, med juryleder Kjetil Stormark.
FIKK PRISEN: Årets frilanser Maren Sæbø, med juryleder Kjetil Stormark. (Foto: Inge Ove Tysnes/NJ Frilans)

Maren Sæbø er Årets frilanser 2015. Får pris for engasjement, blikk og perspektiver

Og fordi hun både hjelper kolleger og skaper debatt. Sæbø fikk prisen på NJ Frilans-årsmøte i helga.

Maren Sæbø er årets frilanser 2015. Prisen ble delt ut på Norsk Journalistlag Frilans' årsmøtemiddag lørdag kveld, i Oslo.

- Juryen framhever i sin begrunnelse Sæbøs engasjement og hennes blikk og perspektiver, som er et annet enn hos mange andre, heter det i en melding fra NJ Frilans og juryen.

- Maren Sæbø går sine egne veier og er høyt og lavt. Samtidig evner årets prisvinneren å hjelpe kolleger, på en uselvisk og engasjert måte. Årets frilanser gjør en omfattende og gratis jobb for å bidra til journalistisk fagdebatt og erfaringsutveksling. Prisvinneren arbeider aktivt for å fremme frilansernes rettigheter og kår. Journalisten har dessuten brutt ny grunn på flere områder, sa juryleder Kjetil Stormark i sin tale da han delte ut prisen.

Juryen trekker i sin begrunnelse fram at prisvinneren har et annet blikk og andre perspektiver enn mange andre.

(Foto: Inge Ove Tysnes/NJ Frilans)
(Foto: Inge Ove Tysnes/NJ Frilans)

Setter dagsorden og deltar i debatten

Sæbø er en hyppig gjest i debattprogrammer og er en synlig stemme i samfunnsdebatten i ulike spørsmål, i alt fra levekår og samfunnsutviklingen i Groruddalen, innvandring og flyktningebølger, bistands- og utviklingsspørsmål, til likestilling og andre temaer som engasjerer. Og det er mange av dem.

- For å sitere årets prisvinner; Engasjementet er vel snarere en refleks og ikke en metode, sa jurylederen.

Juryen sa videre at Maren Sæbø bryr seg om samfunnet og enkeltmennesker. Hun ønsker å utgjøre en forskjell og har fokus på det hun mener er de vesentlige spørsmål i samfunnet og verden forøvrig. Hun er spesielt en kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt. Hun er utdannet historiker fra Universitu KwaZulu-Natal i Durban, Sør-Afrika.

Maren Sæbø var redaktør av Verdensmagasinet X i syv år fram til hun ble frilanser tidligere i år.

- Hun har i løpet av denne korte tiden gjort seg sterkt bemerket. Hun deler rundhåndet og gratis av sin kunnskap i stedet for å forsøke å monopolisere og profitere på den unike kunnskapen og innsikten hun besitter, heter det om prisvinneren.

Hunv ar også sterkt involvert i Global Investigative Journalism Conference (GIJC) på Lillehammer oktober 2015, og utforsket journalistisk finansiering ved crowdfunding. Slik finansierte hun en reise til Nigeria som ga innsiktsfulle reportasjer om Boko Haram.

Dette fikk hun da pris fra Internasjonal Reporter (IR) for. Sæbø har også fått pris fra Flyktingehjelpen tidligere i år.

LES MER:

- Mange gode kandidater

Juryleder Kjetil Stormark forteller at det var mange gode kandidater til årets pris.

- Det er oppmuntrende i en tid som er preget av mange dårlige nyheter og store utfordringer for mediebransjen, sier han.

Foruten Stormark har årets prisjury bestått av Guri Wiggen, Else Gro Ommundsen og Azar Ebrahimi.

Foruten heder og diplom består prisen av en sjekk på 20.000 kroner.

Til toppen