Forhandlingslederne Stein Larsen (NJ) og Iselin Bauer Seeberg (MBL).
Forhandlingslederne Stein Larsen (NJ) og Iselin Bauer Seeberg (MBL).

MBL-oppgjøret: 3.500 kroner til alle

NJ nådde ikke opp med sine krav.

(NTB/Medier24):

Journalistene ble like over midnatt natt til torsdag enige med arbeidsgiverforeningen om en avtale i journalistoppgjøret.

– Forhandlingene har vært utfordrende, men vi er glade for å ha kommet i havn med en forhandlingsløsning nå som mediehusene står midt i en krevende omstillings- og endringsfase, sier forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg hos Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som innebærer at det kun ble forhandlet om økonomi, ikke teksten i avtalene. Resultatet av oppgjøret blir en økning av minstelønnssatsene med 3.500 kroner per år. I tillegg er ulempesatsene økt med 2 prosent. Oppgjøret har en ramme på 2,7 prosent.

Norsk Journalistlags opprinnelige krav i forhandlingene var 6.500 kroner til alle journalister i MBL-bedriftene. Det ble også krevd 3,7 prosents økning i ulempesatsene og utjevningstillegg til dem med lavest lønn.

NJ-leder Thomas Spence sier følgende til egen hjemmeside:

- Jeg er fornøyd med at NJ klarte å få et sentralt tillegg i et år der de fleste får 0 sentralt. Vi skulle gjerne hatt et høyere tillegg, men alt i alt er vi tilfreds, sier NJs leder Thomas Spence.

Spence sier det var krevende forhandlinger, med vanskelige vurderinger. - Vi mente det var grunnlag for høyere tillegg, men i en situasjon der de sentrale lønnstilleggene i store deler av samfunnet er nær 0, og i en bransje der medlemmer mister jobben, var dette så langt vi kom, sier NJ-lederen. Spence håper bedriftene også gir rom for penger i de lokale oppgjørene. - Vi setter vår lit til at arbeidsgiverne nå opptrer ansvarlig og legger til rette for reelle lokale forhandlinger. MBLs forhandlingsutvalg har under forhandlingene argumentert med at det også skal være rom for lokale tillegg, og nå må de lokale arbeidsgiverne vise seg tilliten verdig, sier Spence.
Til toppen