Tekstforfatter Andreas Ryen Eidem til venstre og frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen til høyre.
Tekstforfatter Andreas Ryen Eidem til venstre og frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen til høyre. (Foto: Privat / kollasj)

DEBATT

Med dette synet på ståa i mediebransjen, hvorfor ikke si opp de skrivende journalistene i samme slengen?

«Norske medier trenger alle fotografer og journalister de kan beholde», skriver Andreas Ryen Eidem.

Jeg forundrer meg over innlegget til frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen i Medier24, med tittel «Er det krise for journalistene å ta bilder selv? Nei».

Olsrud Evensen mener norske journalister som ikke kan ta bilder eller filme en snutt, ikke har noe i pressen å gjøre. Han viser til at oppsigelsen av den siste rene fotografen i Nettavisen skapte debatt i sosiale medier.

Andreas Ryen Eidem (36) 

Eidem er spaltist i Medier24. Til daglig er han tekstforfatter i et reklamebyrå i Midt-Norge og har flere års erfaring som journalist i Adresseavisen, lokalavisa Innherred og Trønder-Avisa. 

Jeg syns det er et merkelig verdensbilde å ha som journalist selv, at journalistikken ikke lider om det blir færre hender og hoder i redaksjonene. Og slik jeg også leser ham, at egne ansatte innen foto ikke tilfører noen verdi verdt å beholde.

Olsrud Evensen kaster etter mitt syn en brannfakkel i et hus som allerede står i fyr. Bare les tallene fra Norsk Journalistlag:

I 2018 var det snaut 8000 medlemmer i NJ, en nedgang på 1000 personer i løpet av siste fem år.

Også i hans egen stand, frilanserne, peker pila i feil retning. De siste to årene har antall frilansere i NJ gått ned med om lag ti prosent. 

Det er altså av sine egne man skal ha det. Og med dette synet på ståa i mediebransjen, hvorfor ikke si opp de skrivende journalistene i samme slengen? Det fins trolig både rørleggere og snekkere som kan ta bilder, og skrive, også.

Jeg har selv arbeidet som skrivende journalist som også tok bilder i lokalavis og regionavis. I regionavisa opplevde jeg i tillegg å få jobbe med engasjerte fotografer som virkelig kom opp med ideer og journalistikk som vant priser og ble godt lagt merke til.

I lokalavisa var alle allroundjournalister, og vi kunne bare drømme om å ha egen fotograf på fulltid. Likevel brant flere av journalistene virkelig for foto og leverte god bildejournalistikk. Mitt inntrykk er at journalister flest i dag har det rimelig hektisk – og at det ikke alltid er mulig å levere bildereportasjer og levende bilder i tillegg til alt det andre en skal gjøre i dag. Det er prisverdig at Olsrud Evensen får det til, men et utspill som dette, kan i verste fall være argumenter for dem som ønsker å kutte ytterligere i redaksjonelle stillinger. 

En ting er jeg enig med Olsrud Evensen i: 

Redaktørene må legge til rette for at alle journalister blir gode til å ta bilder. 

Men de faste fotografene trengs fortsatt. Faktisk tror jeg at mange mindre aviser kunne tjent på en satsing på bildejournalistikken. Og for å snu på det, fotografer kan også skrive. 

Jeg har selv lest mange spennende bildereportasjer i Adressa og Trønder-Avisa, hvor fotografen også har skrevet teksten. 

Så både fotografen og journalisten trengs i norske medier – for leserens skyld, men også slik at folk i redaksjonen kan lære av hverandre.

Til toppen