Charlie Heaton og Winona Ryder i Netflix-serien «Stranger things», en serie full av 80-tallsreferanser som har vunnet både publikum og kritikere.
Charlie Heaton og Winona Ryder i Netflix-serien «Stranger things», en serie full av 80-tallsreferanser som har vunnet både publikum og kritikere. (Foto: Curtis Baker / Netflix)

Med referanser til 80-tallets serier og filmhelter, har Netlix-serien «Stranger Things» blitt sommerens store TV-snakkis

Og nå antyder serieskaperne flere sesonger av strømmefavoritten.

  • Endret

Los Angeles (NTB-TT-Erik Augustin Palm): Sommerens store TV-snakkis er «Stranger Things»: En serie full av mystiske hendelser og med et fyrverkeri av popkulturelle referanser til 80-tallet.

TT treffer TV-seriens skaperduo sammen med hovedrolleinnehaver Winona Ryder i Los Angeles.

Netflix-serien «Stranger Things» er tydelig inspirert av Steven Spielbergs «E.T.» og Robert Reiners «Stand By Me», samt av TV-serier som «X-Files» og David Lynchs' «Twin Peaks».

Serien er blitt en strømmefavoritt, og anmelderne – også her hjemme – er svært begeistret.

Aftenpostens kritiker skriver blant annet at serien er en 80-tallsfest av en serie, som også byr på de fineste heltene TV-bransjen har gitt oss på lenge.

Bak suksessen står tvillingbrødrene Matt og Ross Duffer, født i 1984.

De betrakter TV-serien som en kjærlighetserklæring til popkulturen de vokste opp med.

– Det er filmskapere vi oppdaget gjennom VHS-kassetter, og som er en del av DNA-et vårt, sier Matt Duffer når han sammen med broren Ross Duffer, og Winona Ryder, treffer verdenspressen.

«STRANGER THINGS»

  • TV-serien «Stranger Things» er skapt av brødrene Matt og Ross Duffer, som har regissert seks av den første sesongens totalt åtte avsnitt.
  • Blant skuespillerne er Winona Ryder, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Millie Bobby Brown, Cara Buono, Charlie Heaton, Finn Wolfhard, David Harbour og Natalia Dyer.
  • Serie-soundtracket er skrevet av Kyle Dixon og Michael Stein i synthbandet Survive.
  • TV-serien ble sluppet i sin helhet på Netflix 15. juli.
  • Seriens opphavsmenn, tvillingbrødrene Matt og Ross Duffer, er selv barn av 80-tallet. De forteller at filmskaperen Steven Spielberg er den store inspirasjonskilden.

Mystisk forsvinning

Ross Duffer mener at selv om nevnte Spielberg og Lynch uttrykker seg svært ulikt, så har de likevel en vesentlig ting felles. Fortellergrepet.

– De lar det handle om hverdagslige mennesker som får være med på svært ekstraordinære ting. Da jeg vokste opp, var dette favoritthistoriene våre, og de som fikk oss til å ville jobbe med dette, sier han.

«Stranger things» er en serie full av mystikk og popkulturelle referanser til 80-tallet.
«Stranger things» er en serie full av mystikk og popkulturelle referanser til 80-tallet.

«Stranger Things» utspiller seg i en småby i Indiana i 1983. Winona Ryder spiller alenemammaen Joyce som opplever marerittet, og som fortvilet forsøker å finne ut hva som er skjedd med sønnen Will, som er sporløst forsvunnet.

Parallelt forsøker sønnens tre beste venner (spilt av Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo og Caleb McLaughlin) det samme.

Under sine undersøkelser støter de på den mystiske jenta Eleven (spilt av Millie Bobby Brown), som på et eller annet vis er koblet til Wills forsvinning.

Hyller 80-tallet

Konspirasjonsteorier og alternative dimensjoner veves sammen med en fortelling om vennskap og foreldreskap.

Winona Ryder får anmelderros for rolleinnsatsen, og sier selv om karakteren hun spiller:

– Jeg liker at hun har sine mangler og at hun er komplisert. Jeg synes faktisk også at hun reagerer ganske sunt på de vanvittige tingene hun blir utsatt for. Jeg vet faktisk ikke hva hun ellers skulle gjort, eller hva foreldre skal gjøre i en lignende situasjon.

80-talls fenomener som kassettspillere og BMX-sykler er med å skape den riktige tidskoloritten i den populære strømmeserien.

For 13-årige Gaten Matarazzo ble innspillingen en øyeåpner på hvor forskjellig det er å vokse opp nå, sammenlignet med på 80-tallet.

– Man ser ikke barn sykle sammen eller henge hjemme hos hverandre nå, mener han.

En ny sesong av serien ligger på tegnebrettet, og Duffer sier:

– Ideen er at man langsomt skal løfte lag på lag av mysteriet.

Til toppen