Programleder Jostein Pedersen (t.h.) tok med seg Stian Gundersen, sanger i Oslo Fagottkor og Grand Prix Klubben-medlem i Radio Vinyls studio for å kåre tidenes ti beste Eurovision-sanger.

Med tidligere MGP-general Jostein Pedersen på laget skal Radio Vinyl kåre de største Grand Prix-slagerne fra «gullalderen»

Pedersen har tatt med seg MGP-fan Stian Gundersen i Radio Vinyl-studio for å kåre tidenes store Eurovision-sanger.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Og da er det snakk om gullalderen fra 1950-tallet og til og med 1970-tallet. I programmet, som sendes 9. mai som del av DAB-radiokanalens Eurovision-nedtelling, spilles det en rekke tidstypiske sanger:

«Noen ukjente, men de fleste kjente. Og det er ikke flaut å huske tekstene utenat!», heter det i programomtalen.

Det er Stian Gundersen, medlem i Den norske Grand Prix-klubben og en av solistene i Oslo Fagottkor, som har sluppet til med sine ti Melodi Grand Prix-favoritter – og for å fortelle om sin lidenskap og hobby.

Blant favorittene hans er både sveitsiske Lys Assias «Giorgio», France Gall fra Luxembourg med «Poupée de cire, poupée de son» – og på en sterk andreplass Anita Skorgan med «Oliver».

Anita Skorgan og «Oliver» er en favoritt som dras frem i Radio Vinyl-programmet.

Flere av Gundersens favoritter er også blitt gjort i norske versjoner, av artister som Inger Lise Rypdal og Kirsti Sparboe.

Jostein Pedersen, i sin tid NRKs MGP-ekspert, jobber nå i Radio Vinyl.

 

Sangene som blir å høre

Sangene er rangert fra 10 til 1, slik de kommer i programmet.

10. Sveits 1958: Lys Assia – «Giorgio»: Assia vant den første finalen i 1956 og deltok for tredje gang i 1958 der hun sang «Giorgio» til en 2. plass. Hun døde 24. mars, 94 år gammel.

9. Spania 1973: Mocedades -«Eres Tu»: En overraskende 2. plass i finalen og den første GP-sang og spansktalende sang som ble en Topp 10-hit i USA. Svært populær over hele Europa. Norsk hit: Inger Lise -«I mitt liv».

8. Luxembourg 1965: France Gall-«Poupée de cire, poupée de son»: Seieren i 65 regnes som den første virkelige pop-vinneren. Selv om sangen ble møtt av buing og protester og Galls stemme var tvilsom, ble den en stor hit over hele Europa. Det var den første franskspråklige platen som toppet VG-listen. Gall døde 7. januar, 70 år gammel.

7. Danmark 1963: Grethe & Jørgen Ingmann -«Dansevise»: Ekteparet var de første nordiske vinnerne, og det var første gang en duo stod på GP-scenen. Valsen regnes som en klassiker i store deler av Europa

6. Vest-Tyskland 1975: Joy Fleming -«Ein Lied kann eine Brücke sein»: Ble bare nr. 17 av 19, men huskes for Flemings kraftfulle stemme og opptreden. Fleming døde i 2017, 72 år gammel.

5. Frankrike 1969: Frida Boccara -«Un jour, un enfant»: Boccara var marokkanskfødt med italienske aner, og som 18 åring flyttet hun til Paris. Hun sang på åtte ulike språk, og hun kom på en firedelt førsteplass. Boccara døde i 1996, 55 år gammel.

4. Spania 1971: Karina – «En unmundonuevo»: Karina er i dag 71 år og opptrer fremdeles i sitt hjemland Mexico. Sangen ble nr. 2 og regnes som en klassiker i spansktalende land.

3. Sveits 1963: Esther Ofarim -«T'en vas pas»: Israelske Ofarim bor i dag i London, er 76 år og opptrer fremdeles i flere land. Sangen ble nr. 2 og dannet grunnlaget for karrieren hennes. Sammen med daværende ektemann Abi, utgjorde de en duo som huskes best for 1968-hiten «Cinderella Rockefella».

2. Norge 1979: Anita Skorgan – «Oliver»: Skorgan var 21 år da hun var den første vinner-komponisten som fremførte sin egen sang. I finalen ble hun nr. 11. «Oliver» ble spilt inn også på tysk, engelsk, fransk og spansk.

1. Monaco 1971: Séverine – «Un banc, une rue»: Franske Séverine vant for Frankrike og fikk en stor hit over hele Europa. Den ble nr. 2 på VG-listen og sensasjonelt nok nr. 9 i Storbritannia – på fransk. Norsk hit: Kirsti Sparboe – «På en gammel benk». (Kilde: Radio Vinyl / Stian Gundersen)

Powered by Labrador CMS