Seher Aydar mener mediene må ta større ansvar for hvilke ord de bruker når terroren rammer.
Seher Aydar mener mediene må ta større ansvar for hvilke ord de bruker når terroren rammer. (Foto: Rødt )

DEBATT

Mediene må gjøre sin del av jobben og faktisk aner­kjenne at terrorister er terrorister

«NRKs framstilling av hendelsen fikk det nesten til å koke i meg», skriver Rødt-politiker Seher Aydar etter helgens moské-skyting.

  • Endret
  • SEHER AYDAR, Rødt-politiker 

 

På lørdag drepte en mann først sin stesøster, for så å gå til angrep på en moské. Vi vet heldigvis ikke hva som ville skjedd hvis ikke en pensjonist hadde klart å stoppe han. Men vi vet at han tok med seg våpen til en moske og begynte å skyte.

NRK skriver selv at «Den drapssiktede skal blant annet ha hyllet angrepene i Christchurch, El Paso og San Diego». NRK forteller om at terroristen hadde skrevet at han var «utvalgt av Saint tarrant», en referanse til terroristen som angrep to moskeer i New Zealand. Det vil si, ikke helt.

For selv om NRK beskrev både terrorhandlingen, terroristen og hvordan han var blitt inspirert av andre terrorister og deres terrorhandlinger, så brukte ikke NRK ordet «terrorist» om mannen som altså gikk inn i en moske og begynte å skyte rundt seg. I stedet brukte NRK formuleringen «drap og drapsforsøk». Og det var da jeg kjente på ordentlig sinne siden lørdagen. Før det har følelsene vært mer blanda.

I går så jeg mange bilder av folk som slo ring om moskeene i sin by. En solidaritetshandling som viser det fine med Norge, med folka her. #Tryggibønn var ikke det eneste jeg leste i går.

Det andre som provoserte var hvordan politiet hadde konkludert at hendelsen innebar et lavt trusselnivå fordi den som ringte inn snakket dårlig norsk, og hvordan de som nettopp hadde blitt angrepet i moskeen først ble møtt av politiet.

Det er blitt begått enda en høyreekstrem terrorhandling i Norge. Det er mye som må diskuteres og gjøres etter helgas hendelser. Vi må få på plass handlingsplan mot muslimhets, PST må se gjennom trusselvurderinga si, vi må diskutere forebygging og mye mer. Dette må gjøres. Men etter at jeg hørte på radioen på vei til jobb i dag må jeg begynne med media.

NRKs framstilling av hendelsen i dag fikk det nesten til å koke i meg. For hver gang de sa «drap og drapsforsøk» i stedet for terrorhandling og for hver gang de sa «den siktede» i stedet for terroristen.

Hvorfor klarte ikke mediene å kalle det for terror?

Selv etter at politiet hadde gått ut og sagt at han var sikta for terrorforsøk, valgte altså NRK å ikke kalle dette for sitt rette navn for oss som hørte på nyhetene på P2.

Hva skjedde med å kalle en spade for en spade? Det er vanskelig å la være å tenke hva terroristen hadde blitt kalt hvis han ikke var hvit. Hva hadde han blitt kalt hvis han var muslim?

Ifølge Store Norske leksikon er terrorisme bruk av vold mot sivile for å oppnå en ønsket effekt gjennom å spre frykt. Samtidig som fysiske terrorhandlinger medfører økt frykt, er den underliggende frykten for at slike handlinger skal bli satt ut i livet et viktig – psykologisk – element i terrorismen. Enten mener NRK og andre som valgte å kalle terrorhandling for «drap og drapsforsøk» at Store Norske leksikon tar feil, eller så velger de å underkjenne den frykten muslimene føler etter å ha blitt utsatt for en terrorhandling fra nok en muslimhatende terrorist.

I dag ble siktelsen utvidet til også å omfatte terror. Vi får se hvordan mediene behandler det framover. Men min oppfordring er å ta alle i dette landet på alvor. Også når de som er redde for terror er minoriteter.

Det samholdet som ble skapt da naboer slo ring om moskeene, og de fine bildene når muslimer på vei til moskeen og deres naboer håndhilser dagen etter terrorhandlinga, de bildene må få stå. Men om det skal bli bildet på det norske samfunnets reaksjon, så må mediene også gjøre sin del av jobben og faktisk anerkjenne at terrorister er terrorister, også når de er hvite og hater muslimer og andre minoriteter.

Alle har et valg om å bli en del av løsninga. Pressen må også ta noen valg. 

Til toppen