Breitbarts politiske redaktør Matthew Boyle taler for Nordiske Mediedager i Bergen.
Breitbarts politiske redaktør Matthew Boyle taler for Nordiske Mediedager i Bergen. (Bilde: Gard L. Michalsen)

– Mediene står i en total krise. Og jeg mener at Breitbart er svaret

NMD17: Politisk redaktør Matthew Boyle (29) tar et oppgjør med tradisjonelle medier, forteller om livet på innsiden i Breitbart News - og hvordan det var å intervjue president Donald Trump i Det hvite hus.

Matthew Boyle er på sitt første norgesbesøk denne uka, og i Bergen taler han torsdag foran norske mediefolk på Nordiske Mediedager

Der tar han et oppgjør med mediene, som han mener har glemt folket.

– Hvis du leste Breitbart, ble du ikke sjokkert at Trump ble president eller at Brexit skjedde. Vi skjønte det mange måneder før det skjedde. Mediene står i en total krise og jeg mener at Breitbart er svaret på den krisen.

Det sier 29-åringen til Medier24, i forkant av foredraget. 

 

Matthew Boyle er Washington Political Editor i Breitbart News. Her under Nordiske Mediedager i Bergen.
Matthew Boyle er Washington Political Editor i Breitbart News. Her under Nordiske Mediedager i Bergen. Bilde: Erik Waatland

 

50 millioner brukere i måneden

Boyle har vært i Breitbart News i litt over fire år og har klatret kjapt i gradene i den høyreorienterte nettavisen.

Politisk redaktør Matthew Boyle i Breitbart News på scenen i NMD i dag.
Politisk redaktør Matthew Boyle i Breitbart News på scenen i NMD i dag. Foto:

Først som politisk journalist - og nå som politisk redaktør i Washington DC, der han har ansvaret for alt nettavisen skriver om amerikansk og internasjonal politikk.

Selskapet har litt over 100 ansatte og er spredd flere steder i USA med lokalkontorer i Jerusalem og London.

Boyle mener at suksessoppskriften for selskapet, som han hevder har 50 millioner unike brukere i måneden, har vært at de er åpne om sitt politiske ståsted.

– Jeg tror ikke man kan være objektiv og nøytral som journalist. Vi har vært veldig åpne om våre egne politiske verdier og bakgrunner. Til syvende og sist vil enhver avgjørelse vi tar, være partisk på en eller annen måte, sier han og fortsetter:

– Det kan være om vi intervjuer eller lar være å intervju noen, hvilke historier vi lager og ikke og hva havner på topp og hva havner i notisform og hvordan er saken presentert. Vi er menneskelig - enten vi vil eller ikke og det påvirker våre meninger. På godt og vondt, sier han.

– Hvordan opplever du dine kolleger i USA, i de mer tradisjonsrike mediene?

– Jeg mener helt oppriktig at mange av journalistene og de medieansatte i disse selskapene er gode folk. De prøver ikke å spre et spesielt verdensbilde på noen. Noen gjør det, men mange gjør det ikke. Men systemet tillater dem ikke å få med seg de viktigste historiene som folk er opptatt av.

– Hva da, mener du?

– Trump og Brexit er de viktigste. Hvis du leste Breitbart, ble du ikke sjokkert at Trump ble presidenten eller at Brexit skjedde. Vi skjønte det mange måneder i forveien, sier han og ramser opp flere nasjonale saker.

 

Se Boyles foredrag - og samtale på scena:

 

Folk stoler ikke på mediene

– Men handler ikke journalistikk om å finne sannheten - uavhengig om man er på høyre- eller venstresiden?

– Jo. Krisen vi står overfor er at et betydelig antall mennesker ikke stoler på mediefolk. Svaret på å bygge opp det igjen er å være åpne om hva vi selv tror på. Hufftington Post er åpne om at de er på venstresiden og det er bra. Vi er åpne om at vi er på høyresiden - og det tjener vi på.

– Sannheten er det viktigste for oss journalister. Vi må finne ut av sannheten og for å komme dit, må vi være åpne om hva vi tror på, fortsetter han.

Men hva gjør du det øyeblikket at saken din er dårlig for høyresiden. Rapporterer dere nyheten i Breitbart?

– Ja, absolutt. Vi har selvfølgelig gjort noen tabber og har betalt prisen for det. Men hver gang vi gjør en tabbe, så blir det en internasjonal katastrofe i mediene. Hvis NY Times gjør en tabbe, så begraver de en notis om det nederst i papiravisen.

- Jeg skulle ønske at mediene tok NY Times like hardt som de tok oss når det skjer tabber, men det kommer nok ikke til å skje. Vi har lært av våre tabber og det viktigste for oss som mediebedrift er å være sannferdige og nøyaktige, sier han.

Breitbart News publiserer et sted mellom 200 og 300 artikler hver dag.

 

– Holder makten ansvarlig

Redaktøren tror han har måttet dementere en håndfull saker i løpet av det siste året, noe han mener viser at de er ganske sannferdige.

– I Breitbart kan man få en nøyaktig dekning av politikken. Vi ønsker å holde folk med makt ansvarlig for handlingene sine. Med Trump vil mange beskylde oss for å drive med propaganda for ham, men vi er alt annet enn det. Vi holder han ansvarlig for masse ting. Her er vi så kritiske som en medieorganisasjon skal være, for eksempel på helselovgivningen som han ikke leverte på, sier Boyle.

Han nevner New York Times og CNN om hverandre i negativ forstand. Han har åpenbart et horn i siden til disse mediene, som han mener svikter leserne sine. 

– Mediene dekte åpenbart ikke de viktigste historiene som skjedde i USA eller i verden i mange år. Jeg tror at en av årsakene er at man rapporterer ovenfra og ned og har glemt vanlige folk.

– Hos oss i Breitbart er det utrolig viktig å ha en toveiskommunikasjon med leserne. Vi bør ikke bare preke til dem, men høre hva dem bekymrer seg for eller interesserer seg for  Vi bygde Breitbart for akkurat dem.

 

Hevder han kjenner mange stålarbeidere

Boyle sier at de har et radioprogram som går hver eneste dag med innringere, der folk kan få snakke med reportere og redaktører i selskapet.

USAs president Donald Trump.
USAs president Donald Trump. Foto: Gage Skidmore, CC-lisens

– Det tillater oss å forstå hva de interesserer seg for, så vi kan se at det var en intenst hat for den politiske eliten i Washington DC.

– Hvor ofte er du eller dine ute og snakker med rustbeltet?

– Hele tiden. 

– Hvor mange stålarbeidere kjenner du?

– Mange. Jeg er fra en forstad i Boston der mange av mine bekjente og venner jobber i industrien. Det er akkurat det som skiller oss fra mange andre medier. Jeg ble ikke født inn i rikdom. Jeg er fra middelklassen og har kjent hvordan det er å bli nedprioritert i samfunnet. I motsetning til mange av reporterne i de andre mediene, som er i familie med eller venner med de rikeste av de rike og de med makt, hevder han.

– Mange politiske journalister i USA har dype røtter med eliten, og har sjelden eller aldri snakket med folk utenfor sin egen boble. Kanskje sender de en reporter og da er det som å dra i dyrehagen for dem. Reporterne sendes ikke ut for å forstå folket, men «se på de fine dyrene», hevder han og ler.

– Men du kritiserer medier som i flere tiår har vunnet enormt mange priser for sin frie, uavhengige og kvalitetsmessige journalistikk. Er ikke det litt rart?

– Pultizer, tenker du på? Ja, de leverer ut priser til hverandre og hyller seg selv ofte. Er det med på å tone med skillet mellom mediene og folket? Neppe.

– Men det prisene representerer må jo være et kvalitetsstempel som mediene her viser?

– Jeg mener at New York Times og CNN ikke akkurat er en gullstandard. Hvordan kan det å overse de viktigste historiene de siste 100 år være en gullstandard? Jeg mener heller at Breitbart er gullstandarden. Leser du oss hver dag, vil du få et bedre inntrykk av hva som skjer i amerikansk og internasjonal politikk.

 

Forholdet til Bannon og president Trump

I august 2016 ble Boyles sjefredaktør utpekt til leder for presidentvalgkampen til Donald Trump.

Nå er Steve Bannon sjefsstrateg og rådgiver i president Donald Trumps regjering.

– Hvordan er han?

Skjermbilde fra Breitbart News.
Skjermbilde fra Breitbart News. Foto: Skjermdump

– Steve er en kjær venn av meg som jeg snakker med ofte. Det føles godt å ha en venn i Det hvite hus som vi får informasjon ut av, men da han forlot Breitbart, har han ikke hatt noen redaksjonell kontroll over vår nyhetsorganisasjon. Det kan jeg fortelle, for det er jeg som godkjenner eller avslår de aller fleste av våre saker. 

– Enn Trump, kjenner du han også?

– Ja, jeg har kjent han siden 2013. Han er en bra mann som jobber hardt. Jeg har fått gleden av å intervjue han flere ganger. Sist nå i det Det ovale kontor. Der skjer det utrolig mye og jeg kan si at det er noe av det mest pulserende rommet jeg har vært i. Jeg fikk 15 minutter med Trump, der han svaret på spørsmålene mine, men hele tiden kom det folk og ga innspill eller informerte om ting.

– Dere har blitt anklaget for å ha laget falske nyheter. Hvordan kommenterer du det?

– Ja, det er mange onde tunger der ute. Vi er en seriøs nyhetsorganisasjon og forholder oss til etikk som alle andre journalister. Det er bare tull - selvfølgelig, avslutter redaktøren.

Til toppen