Programleder Erik Thorstvedt intervjuer Carl I Hagen. (Faksimile fra TV 2)
Programleder Erik Thorstvedt intervjuer Carl I Hagen. (Faksimile fra TV 2) (Bilde: Faksimile fra TV2.no)

Miljøbevegelsen raser etter koseintervju om «klimahysteriet». Her er 5 spørsmål de mener TV 2 burde stilt Carl I. Hagen

God morgen Norges intervju med klimaskeptikeren Hagen får naturvernere til å se rødt. – TV 2 har laget et koseintervju med en av de farligste stemmene i norsk politikk, mener NU-leder Ingrid Skjoldvær.

Denne uken ble det kjent at Carl I. Hagen gjør comeback for FrP i rikspolitikken, ettersom han sikret seg fjerdeplassen på partiets liste i Oslo.

Dermed ble han invitert til TV 2 og «God morgen Norge», for å snakke om comebacket.

Hagen brukte også anledningen til å skyte på det han kaller klimahysteri i norsk politikk.

 

– Koseintervju med farlig mann

Programleder Erik Thorstvedts intervju med Hagen får naturvernere til å reagere.

Leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom er svært kritisk til intervjuet:

– TV 2 har laget et koseintervju med en av de farligste stemmene i norsk politikk. Dette er en 72-åring med definisjonsmakt som sprer usannheter og det er skremmende at TV 2 gir ham lov.

Hun mener at programlederen var uforberedt og stilte ukritiske spørsmål.

– Ettersom man vet at Carl I Hagen er kontroversiell, burde TV 2 matchet ham med en programleder som kunne fulgt opp og avkledd det han sa. I dette intervjuet lot TV 2 Carl I Hagen slippe unna med påstander som kunne vært motbevist med et Google-søk, sier hun.

 

Leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom. (Foto: NU)

 

Ber TV 2 skjerpe seg

Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet kaller også intervjuet ukritisk og ber TV 2 skjerpe seg.

– Det er kun på klimafeltet at man lar konspirasjonsteoretikere få fri utfoldelse og anledning til å spre usannheter. Forskerne er like sikre på at klimaendringene er menneskeskapt, som at røyking er skadelig. Likevel ser det tidvis ut til at journalister i Norge tenker at de må være nøytral i spørsmålet om klimaendringer.

Hun stiller seg spørsmålet om journalistene også er like nøytrale i spørsmålet om helseskader ved røyking og om jorden er flat eller om dinosaurene faktisk har eksistert.

– Carl I. Hagen kommer med usannhet på usannhet, uten å bli avbrutt en eneste gang, eller at det blir stilt et eneste kritisk spørsmål. Når TV 2 evner å gi denne mannen fri taletid, uten en motdebattant, må i det minste journalisten opptre kritisk, sier hun.

 

Også skal vi bekjempe klimahysteriet

Slik foregikk den delen av intervjuet som handlet om klima:

Hagen: (..) også skal vi bekjempe klimahysteriet. Du er jo fra Stavanger.

Thorstvedt: Ja!

Hagen: Tenke Norge – som liksom skal være foregangsland for å redusere etterspørselen etter olje og gass – vi burde jo være i spiss for å øke etterspørselen, som vi lever av å selge. Vi skjærer jo av den grenen vi sitter på, det er helt galskap at vi går foran for å redusere bruken av olje og gass, vi burde gjort det motsatte.

Thorstvedt: Men temperaturene på jorda øker jo?

Hagen: Nei, hvor har du det fra?

Thorstvedt: Hahahaha

Hagen: Det gjør de aldeles ikke. De siste 30 årene har det ikke vært noen økning. I Vikingtiden var det to grader varmere? Alle er redd for to grader varmere – det var det i vikingtiden og det var ikke så mange som kjørte dieselbil den gangen altså.

Thorstvedt: Så du tror at hele denne greia er bare en stor misforståelse?

Hagen: Jeg har lest en grundig bok av en gravende journalist som har ettergått det som kalles FNs klimapanel og avslørt det bedrageriet de driver med. Det er slik i Norge at bare du setter et utvalg og bokstavene FN foran, så tror man at det er gud – det er det jo ikke. De verste diktaturstater som leder dette rådet for menneskerettigheter.

Thorstvedt: Jeg føler det kan bli noen gode krasj med Venstre her fremover, hvis du skal fronte dette?

Hagen: Klimahysterikerne i Venstre er helt på jordet. Jeg skulle gjerne utfordret de, jeg har masse materiell, jeg har navn på nettsider. CO2science.reg, globalwarmingproject.com - masse steder der vitenskapsfolk sier at CO2 har minimal innvirkning på klima og uansett hva vi i ilille Norge gjør, spiller ingen rolle for klima i det hele tatt. Derfor er det helt meningsløst at vår budsjettkrise og nesten regjeringskrise dreier seg om klima?

God morgen Norge 13.02.2016

 

Fem spørsmål som naturvernere mener Hagen burde fått

 Naturvernforbundet har gått gjennom påstandene til Hagen.

– Hva tar han feil på?

– Carl I. Hagen sier at temperaturen på jorden ikke øker, at FNs klimapanel driver med bedrageri, at CO2 har minimal innvirkning på klima – alt dette er feil, sier Lundberg.

 

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet. Foto: Luka Tomac.

 

 – Hvilket råd har dere til TV 2 og andre medier som ønsker å gjøre intervjuer med klimaskeptikere?

– I forberedelsene av intervjuet, still deg spørsmålet: ville jeg lagt opp et slik intervju med noen som mener at røyking er bra for helsa?

– Ikke la udokumenterte påstander få stå usagt. Ikke legg opp intervjuet på en måte som gjør at det virker som om det er stor faglig uenighet rundt klimaendringene – det er det ikke. Dersom det ikke er andre i studio som kan argumentere mot klimaskeptikeren må journalisten gjøre det selv. Dette er ingen 1 til 1 uenighet, det er en 97 mot 3 uenighet – aldri legg opp intervjuet på en måte som kan få seere til å tro noe annet, sier hun.

Naturvernforbundet har listet opp fem spørsmål som de mener Erik Thorstvedt i TV 2 burde stilt til Hagen.

  • 97 prosent av verdens forskere er enig i at klimaendringene er menneskeskapt, hvorfor lytter du kun til de siste 3 prosentene?
  • Det siste tiåret er det varmeste som noen gang er målt – hvorfor sier du at temperaturen ikke øker?
  • Det er 20 grader varmere på Nordpolen – hvilke effekter tror du det får?
  • Flere og flere isbreer smelter verden over, noe som har store konsekvenser for menneskene som er avhengig av at de er stabil for å få sitt drikkevann – hvordan mener du de skal fortsette å få vann i framtiden?
  • Betviler du at røyking er skadelig for helsa – om nei, hvorfor betviler du da at klimaendringene er menneskeskapte? Like sikkert rent forskningsmessig?

 

TV 2 tar selvkritikk

Redaksjonssjef Sissel Randsborg i God morgen Norge har blitt kjent med kritikken, og sier nå at TV 2 tar selvkritikk for måten intervjuet med gjennomført på.

– Vi ser at dette intervjuet kunne vært håndtert på en mer kritisk måte, sier hun.

Samtidig avviser TV 2 påstanden fra Ingrid Skjoldvær om at kanalen burde matchet Hagen med en «programleder som kunne fulgt opp og avkledd det han sa».

Silk svarer Randsborg på det:

- Akkurat den påstanden faller på sin egen urimelighet. Erik Thorstvedt er en erfaren programleder, som alltid er godt forberedt, og i dette tilfellet godt forberedt på å intervjue Carl I. Hagen om det de egentlig skulle snakke om – nemlig Hagens gjeninntreden i rikspolitikken, sier redaksjonssjefen. 

Hensikten med intervjuet var ikke å diskutere klimapolitikk, men å snakke om det mulige comebacket i rikspolitikken. Nå vil de ta opp debatten, forklarer hun.

– Vi inviterer gjerne både Hagen og Naturvernforbundet til en klimadebatt, sier redaksjonssjef i «God morgen Norge», avslutter Randsborg.

 

  • OPPDATERT onsdag ettermiddag: TV2 God morgen Norge har nå invitert miljøbevegelsen og Hagen til debatt i morgen tidlig, opplyser mediehuset til Medier24 onsdag ettermiddag.

 

Carl I. Hagen deltar på nominasjonsmøte til Oslo Frp på partikontoret til FrP i Oslo mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

 

Hagen liker å bli kalt farlig

Medier24 har lest opp uttalelsene fra miljøorganisasjonene til FrP-nestor Carl I. Hagen. Han kommenterer karakteristikken slik:

– Jeg tar det som en honnør at de mener jeg er en farlig mann, det er bare positivt. Det er typisk for klimahysterikere at de ikke tåler en saklig debatt og vil heller stoppe munnen på de som er uenige.

– De vil ikke at noe annet enn skremselspropagandaen sin skal frem i offentligheten. Stadig flere mener det samme som meg og det er skremmende at vi skal ties i hjel.

Han retter også kanonen mot norske journalister:

– I klimasaken er de lydhøre klakører som går rundt og bukker for makta i klimaspørsmålet, sier han.

 

 

SE OGSÅ: Tirsdag kveld ble det også klimadebatt, da Dagsnytt Atten inviterte Hagen og en klimaforsker i studio.

Se Cicero-forskeren svare Hagen om klima

Stortingskandidat Carl I. Hagen (Frp) mener klimakrisen er en bløff. Vi lot en klimaforsker svare på hans fire klimapåstander. Les saken: https://www.nrk.no/1.13274228

Posted by NRK Debatt on 14. desember 2016
Til toppen