- Min drøm er å etablere et «norsk Charlie Hebdo»

Det sier palestinsk fribytegner på flukt fra sensur i Syria.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det er min drøm nå. Å etablere en «norsk versjon» av Charlie Hebdo. En tegneserie-avis. Og jeg håper å få støtte til drømmen min her, sa den palestinske tegneren Fadi Abou Hassan på Litteraturhuset fredag.

Der er det fullt hus lørdag ettermiddag, for en debatt om ytringsfrihet i lys av ukens terrorangrep mot det franske satirebladet Charlie Hebdo.

I panelet sitter en rekke kjente samfunnsdebattanter, men før paneldebatten var det appeller fra Grete Brochmann (Fritt ord), William Nygaard (PEN) - og den palestinske tegneren Fadi Abou Hassan.

På flukt til Norge

Hassan har i flere år vært på flukt, sist fra Syria for noen år siden. Der ble han blant annet fengslet i 90 dager for en tegning han publiserte.

I dag har Hassan opphold i Drøbak som «fribyforfatter» i regi av norske PEN.

I sin appell på Litteraturhuset sa han følgende, mens han holdte opp en penn:

- Terroristene drepte mine kolleger i Charlie Hebdo fordi de tegnet med sin penn. Det er veldig synd og veldig «crazy». Det er et angrep på oss alle, og jeg frykter at terrorismen aldri vil stoppe.

Skal tegne videre

Fadi Abou Hassan slo fast at tegnere er blitt et lett mål.

- Vi må diskutere hvordan vi beskytter tegnere, sa Hassan.

Men, redd er han ikke blitt. Tvert i mot, sa han.

- Jeg vil fortsette å tegne. Jeg vil tegne sterkere enn før, sa den palestinske tegneren.

Han er publisert i flere utenlandske magasiner og på internasjonale nettsteder. Og - kanskje i et nytt norsk satiremagasin?

  • Medier24 er til stede på debattmøtet, som begynte klokka 16.00 og i skrivende stund fortsatt pågår. Aftenposten streamer møtet live på Ap.no
Powered by Labrador CMS